Welcome to our blog
There was an error in this gadget

October 6, 2011

Happy Birthday Nurnadilah A'isyah


Assalamualaikum anak dara Ummie, Ecah... ekekeke... nama sesedap, panggil Ecah je la plak kan.... x kesah la... at least ada nama.. cuma x de maknanya la nama Ecah tu kan... sebab tu Ummie slalu panggil Nadilah.. x kesah la.. Ecah pon glamour jugak...



Ecah lahir kat Pusat Perubatan Kohilal.  Dr. Lo' Lo' yg sambut Ecah.  Alhamdulillah... Ecah sihat dan cukup sifat.  Actually masa check up, Dr. Lo' Lo' kata Ecah dah cukup 38 minggu kat dalam perut Ummie.   Teringat sebelum jumpa Dr. tu, Ummie ngan Abah gi Carrefour Wangsa Maju nak beli barang dapur.  Masa tu bulan puasa.  Tetiba Ummie x leh jalan sebab perut keras sekeras2nya.  Semua orang pandang Ummie.. takut Ummie nak bersalin kot.  Tapi Ummie senyum jer walaupun dahi dah berpeluh sebab cuba control perut yg keras cam batu.  Abah gi carik barang kat tempat lain.  So, Ummie berdiri kat situ sambil peluk beras tunggu Abah..bila Abah sampai jer trus Abah ajak gi jumpa doctor.

Jalan dah bukak 3cm kata Dr...  Dr. tanya Ummie x de rasa sakit2?  Ummie kata x de pon cuma perut ada la keras2 slalu. Pas tu Dr. Lo' Lo' kata rehat kat ward 1 malam and tengok cemana.  Happy x tau nak habaq sebab x sabar nak tengok Ecah.  Malam tu x leh tidor sebab excited sangat nak jumpa Ecah.  Ummie cakap kat Abah, Ummie nak letak nama Ecah 'Nurnadilah A'isyah'.  Abah kata dia nak letak nama Ecah 'Al-Kebabun Al-Kebab'.  Sebab Abah suka makan kebab masa Ummie ngandungkan Ecah.  Ish ish ish!  X sesuwei langsungggg!!!!!


Esoknya tu, Dr. check, baru 4 cm.  Tapi Ummie x sakit langsung.  Perut jer keras2.  Dr. kata dia nak masukkan ubat bagi Ummie rasa sakit.  Ummie kata ok jer... memang x sabar nak bersalin pon.  Tapi ubat dah masuk but still no pain.  So, Dr. masukkan ubat lagi sket baru la Ecah kluar.  Comel!  Comel!  Cam Ummie jer... ekeke...


Arini umur Ecah dah 8 thn.  Dah besar dah anak Ummie.  Hari2 Ecah remind Abah soh beli hadiah.  Ecah memang manja Abah.  Kalau Ecah nak apapa mesti Ecah mintak ngan Abah sebab kalau Ecah mintak ngan Ummie slalunya mesti kena buat something dulu baru boleh dapat.  Kena blajar dulu ke.. kena dapat 5A dulu ke... kena behave dulu ke... baru leh dpt.  Tapi kalau ngan Abah, Ecah x yah susah2 pon leh dapat.  Well my dear, if you want something, you have to work for it in a right way.  Bukan ikut shortcut, ok.  Ummie x mau Ecah fikir yg you can/must get whatever you want.. It's dangerous to have that kind of thinking coz nothing is free in this world.  Ok sayang!



Masa Ecah baby dulu semua orang kata Ecah macam anak mat salleh (walaupun hakikat sebenarnya Ecah anak Shah Rizam.. ekekeke).. bangga giller barbie Ummie ngan Abah sebab ada anak yg comel cam Ecah.  Well, tengok la sapa Ummie & Abah dia kan! hewhewhew...  sampai sekarang Ecah memang ramai peminat.  Abah yang paling risau.


X susah jaga Ecah masa kekecik dulu.  Ecah x banyak kerenah.  happy jer.. cuma Ecah slalu sakit masa kecik2 dulu.  Hospital dah macam rumah ke dua.  Ecah pon dah x kesah kena cucuk dengan doctor.  Doctor puji Ecah sebab x nangis kena cucuk.  Ummie ngan Abah bangga lagi sebab ada anak yg kuat cam Ecah walaupun badan kecik jer.



Berat Ecah masa lahir was 3.2kg.  Selepas 1 bulan still 3.2kg.  Ecah x leh minum susu.  Tiap kali lepas minum Ecah akan muntah.. bukan sikit2... sampai memancut cam air pancut... Bukan keluar ikut mulut jer.. hidung pun skali.  X sampai hati tengok Ecah muntah jer.  Tiap kali Ecah lapar, Ummie mesti serba salah nak kasi Ecah susu.  Walaupun Ecah cenggitu, tapi Ecah tetap ceria dan aktif.  Finally, sebab Ecah x naik berat badan, Ecah kena masuk spital, ingat x?  Mesti la x ingat kan sebab Ecah baby lagi...


Rumah ke dua - Hospital Selayang.  Ulang-alik x tau berapa kali dalam sebulan.  Finally, Dr. Nora cakap kena masukkan camera kat dalam perut Ecah sebab nak tengok kenapa Ecah slalu muntah lepas minum susu.  Even susu Ummie pun Ecah muntah jugak.  Abah dah meleleh air mata bila dengar Dr. Nora cakap cenggitu.  Ummie nak nangis pon x jadik sebab Abah dah nangis dulu.


So, Ummie ngan Abah tunggu kat luar OT sampai Ecah keluar.  You were like a sleeping beauty.  Ummie ngan Abah x sabar nak tau the result.  Lega rasanya bila Dr. Nora cakap "Everything is normal".  But still wondering kenapa Ecah x leh minum susu?  Yg paling pelik, susu Ummie pon x leh masuk. 



Dr. Nora suruh try susu soya.  Alhamdulillah, problem solved.  Rupanya Ecah allergic ngan susu selain soya.  Tapi x habis kat situ jer.  Ecah masuk spital lagi.  Kali ni kena x ray pulak.  Doctor kata Ecah kena broncho pneumonia pulak.  Kesian Ecah.  Walaupun badan Ecah kecik jer, tapi bila kena cucuk, Ecah x menangis atau melawan pon.  Anak Ummie memang kuat!



Sebab slalu sangat kena pneumonia, finally you got Asthma.  X cukup dengan tu, you got exzema jugak.  You are very fragile my dear.  But now your asthma is not as bad as before. Alhamdulillah.

Hobi Ecah suka berangan dan melawa.  Asal boring jer, korek bag mekap Ummie.  Asal boring jer, sikat rambut.  Walaupun cenggitu, kalau ada kerja sekolah Ecah terus buat.  Kengkadang x sempat makan pon.  Ummie ngan Abah x payah nak tanya2 or suruh pon.  Bagus anak Ummie nih... bangga lagi skali... huhu...



Haritu, masa kakak bagitau Ecah ada boyfriend, Ummie ngan Abah tersentap jap!  Adush!  Baru darjah 2 kot.. dah ada boyfriend dah?  Kakak cakap "Ummie, Ecah ada couple.  Satu kelas ngan Ecah."  Adush lagi skali!  Bila Abah tanya "Couple tu apa Ecah?".  Ecah jawab, "Couple tu Ecah suka dia, dia suka Ecah".  Maka Ummie pon pesan, "Nak suka-suka jer boleh.  Tapi no touching-touching ek!".  Ecah kata, "OK!".  Ummie kata lagi, "mesti dapat 5A ek!".. Ecah kata "Yelah...".... Aduhai.. risaunya...

Hadiah yg Ecah nak sangat tu, Ummie ngan Abah kasi ari Ahad nanti ek.  Kita selebret sesama ngan besday Dani.  Teringat masa Dani lahir, Ecah excited sebab leh selebret ngan Dani.. :P


Ummie ngan Abah cuma berharap Ecah akan membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah and also berjaya dalam hidup.  Jangan selalu merajuk.  Ummie ngan Abah love you always!

Happy birthday Nurnadilah A'isyah!

1 comments:

Sal said...

Hepi Bday Ecah...from Aunty Salina.. (rasa mcm dah tua jer)

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.