Welcome to our blog
There was an error in this gadget

July 31, 2011

It shows how useless you are....

Boss:  Please help me to fair this letter.  It needs to be sent out today.
Sec:  I'm bz right now... can you please fair the letter yourself?
Bos:  ????

Hehehe... hebat x?  Korang ada brani wat cenggitu? ngeh ngeh ngeh!

Saja nak share this story sebelum aku tido.  Esok nak kena bangun pagi sebab nak tgk Captain America!  Wooohooooo!!!

Nite uols!

July 29, 2011

It shows how important you are....

Scene 1

Boss:  Where's my secretary?
A:  She's attending the ISO meeting downstairs
Boss:  Call her and ask her to come and see me now..
A:  Ok..

So, A kelam kabut calling the secretary.  Secretary pon kelam kabut climbing the staircase to see the boss...

Sec:  Boss.. looking for me?
Boss:  Yes.  There are 2 things I want you to help me with..
Sec: (with a pen and note book) Yes boss.. what is it?
Boss:  1st, office so hot.  Can please check with Admin for me?  Ask them to check the aircond.  Can't work like this.  2nd, coffee please?  So stress....
Sec:  (in her heart - u9##$%W$^&@%@)  Ok.


Scene 2


Sec:  Boss... just a gentle reminder... you need to do bla.. bla.. bla..
Boss:  Oh God!  Lucky you remind me.... haish... how can I survive without you?
Sec:  (Wink! Wink! Bling! Bling!  kembang kuncup kembang kuncup...) :P

July 14, 2011

Hmm... about me???

Me n my lengchai boss... Incik hubby.. jgn marah arr! hehe
Ni gambar masa celebrate secretaries' week last year
I was pregnant 5 months

1. Where did you take your profile pic?

- alamak.. apa profile pic aku ek?  jap nak cek... ooooo kat kedai mamak pelita.  Incik hubby pakai baju besday....

2.What exactly are you wearing right now?

- baju laaa... ngan suar... ngan tudung...

3. What is your current problem?

-  errrmmm..... nak lupakan citer sedih and x leh tido malam kalau x tengok aaron aziz.. mmuuaaahahahaha....

4. What makes you happy most?

-  tengok wayangg... main bowlingg... dance..... makan eskem... lepak ngan kengkawan... tengok aaron aziz... ngeh ngeh ngeh...

5. What's the name of the song that you're listening to?

-  skang nih?  errmm.. hatiku milikmu - nera, sway - bic runga, fuck you - apa nama penyanyi ni ek? x tau.

6. Any celeb you would marry?

-  kalau melayu - aaron aziz.. mmuuaahahahahaha.. kalau omputih - keanu reeves, kalau hindustan - shahid kapoor.. ngeh ngeh ngeh.... apsal?  x boleh? 

7. Name someone with the same birthday as you?

-  Janice Woon - a colleague in my office.

8. Ever sang in front of a large audience?

-  slalu.. skolah rendah, menengah and masa kat UiTM - KRU lagi.. lalalalala... siap menari lagi tewwwwwwww!!! eh?  masa keje Rapid pon ada laaa...

9. Has anyone ever said you look like a celebrity?

- ada.. masa nak nikah.. jurusolek tu cakap muka aku cam errmm.. apa nama minah tu?  x hengat.. dah! malas nak ingat.  sebab dia slalu berlakon jadik pompuan gatal....


10. Do you still watch kiddie movies or kiddie TV shows?

- ada!  barbie, ben10, sponge bob..

11. Do you speak any languages?

-bahasa pasar...

12.Do you ever watch MTV?

-la...mesti laa..


Chapter 1:=====================

1. Middle name:

- Abdul (Azlina Abdul Rahim)


2. Nickname(s) (for friends):

- Mimie

3. Current location:

- Opis

4. Eye color:

- ntah... org cakap cekelat.. ye ke?

Chapter 2:

=====================

Do you get along well with your parents?

- bole la bole....

Chapter 3: Favorites

===========================

1. Ice creams

- yg cekelat kat luar ngan kacang pas tu dalam dier warna putih.  lagi satu yg kat luar warna ijau yg kat dalam warna putih jugak and also mcD nyer eskem cone tu......

2. Shampoo/conditioner:

-head n shoulder knee and toe.. knee and toe.. knee and toe...

Chapter 4 : Do You...

===========================

1. Dance in the shower?

- oh yes! bila happy jer...


2. Do you write on your hand?

- bila bosan... sedih.. n marah...


3. Call people back?

-tak suka cakap tepon..


4. Believe in love?

- of d course!!!!


5. Any mental health issues?

-  ada!  bila berdepan ngan penipu!


Chapter 5: Have You..

.=============================

1. Broken a bone?

- feel like breaking someone's bone ade ler...


2. Sprained anything?

-buku lali


3. Had physical therapy?-

- errrmmm.... mengurut kira therapy jugak ker?


4. Gotten stitches?-

- pernah!  lepas bersalin....



Taken painkillers?

- pernah!



HOW I END MY SENTENCES

===============================

1. I love :    love that I love

2. I don't understand:   liars....

3. When I wake up in the morning:  laaaa dah pagi ker?

4. Life is full of:    ups and downs

5. I get annoyed very quickly when:    dealing with idiots.. wachaaa!!!

6. Parties are :   time to dance!!!  wwuuuhuuuu!!!

7. Dogs are:   noisy

8. Cats are:   cute n friendly

9. Tomorrow is :   Friday!  hoorrraayyy!!!

10. I have a low tolerance for:  liars!!! i hate liars!!  I HATE YOUUUU!!! and also those who like to snatch people's husband!  B***h!

11. If I had a million dollars I would:   bayar semua hutang, shopping, renovate umah, beli keta utk anak2 n husband n parents n siblings, melancong satu dunia...

12. I'm totally terrified of :   losing my hair and my family....oh!  and also getting fat!  x mooo!!!!

July 13, 2011

Budak darjah 5 tumbuk Cikgu part 2



Farah: (selepas mandi - itupon selepas dibebel selama 2 jam suruh mandi)  Ummie.. lepas tu kan, Ummie.... sebelum kes cikgu kena tumbuk tu ada sorang lagi budak kena marah ngan cikgu...

Me:  Kelas kamu jugak?

Farah:  Ha ah.. kelas kakak memang ramai gangster!

Me:  (Thinking... bebudak skang ni memang gangster semenyer?  nasib aku x jadik cikgu.. kalau x sure teruk bebudak ni aku keje kan)... Ha.. pe cer?  cer citer... cer citer..

Farah:  Camni.. ada budak ni nama dia F.  Dia x siap keje skolah.  Bag skolah dia kan Ummie.. ringan jer...

Me:  Habis tu?

Farah:  Pastu si M tadi tu...

Me:  M yg sama ke?

Farah:  Ha ah... M yg sama laaa.. dia tu memang seme x suka dia.. sebab dia India...

Me:  Kamu jangan racist!  Ummie x suka... kan PM kata 1 Malaysia...

Farah:  Yer.. yer.. bukan kakak... org lain..

Me:  K.  pastu?

Farah:  Ha... M ni tau F x buat keje skolah so, dia ngadu kat cikgu..

Me:  (thinking - suka mengadu upenyer.. patut la orang menyampah ngan dia... kalau aku pon aku blasah!).. pas tu?

Farah:  Pas tu cikgu marah la F ni.  Cikgu cek bag dia... upenyer dia bawak buku Sivik jer... kitorang seme cakap... TU JERR??? pas tu F ni pandang jer kitorang... muka geram.

Me:  Pas tu?

Farah:  Pas tu, cikgu tarik dia nak bawak gi jumpa cikgu displin.

Me:  cikgu yg sama kena tumbuk tu ke?

Farah:  Tak... itu cikgu sains.. ni cikgu bm.  dia ni kelakar sebenarnya.  Tapi skang ni cikgu yg bebaik seme genggarang dah..

Me:  sebab korang 'baik' sangat kat skolah sebab tu la..

Farah:  Hmm.. pas tu kan... masa cikgu tu tarik dia nak bawak gi jumpa cikgu displin kan.. kan... F ni pegang meja cikgu x nak pegi.. dia cakap.. x nak.. x nak... pas tu bebudak lelaki yg lain seme lepas kan tangan dia dari pegang meja cikgu.. pas tu dia nangis... huuuuu.. huuuuuu....

Me:  pas tu?

Farah:  Pas tu x tau apa jadik sebab cikgu soh masuk dalam kelas.  pas tu tetiba dia dah balik kelas dia amik bag dia baling kat meja dia... pas tu kawan baik dia E marah M.  dia cakap... M kalau ko carik pasal lagi siap ko!

Me:  hmm... pas tu dia x tumbuk M tu ke?

Farah:  x.  dia sepak meja M  jer.

Me:  (thinking.. cam aku duluuu jer.. x buat keje. tapi sapa brani ngaduu?  ada ku kesah? hahhaha)... Kamu buat cenggitu siap!  X buat keje kalu... siap!

Farah:  X... akak x berani...

Me:  bagus!

Moral of the story, jangan suka mengadu... hehe  ..

Budak darjah 5 tumbuk Cikgu

Farah:  Ummie, tadi kat sekolah ada budak ni tumbuk cikgu.

Me:  Gangster nyer!  Napa dia tumbuk cikgu?

Farah:  Camni citer dia... budak ni nama dia R.  Dia x bawak buku, so, cikgu soh dia berdiri luar kelas kat belakang.  Pastu ada budak India ni nama dia M nampak dia koyakkan list nama kat pintu kelas tu.. Pastu M ni ngadu la kat cikgu.  Cikgu pon marah la R.  Tetiba R pergi kat M sepak M.



Me:  Amboih!  Abih cikgu kamu wat apa?

Farah:  Cikgu tampar R.  Pastu R tu genggam2 penumbuk and stare jer kat cikgu ... dia buat muka geram.  Cikgu marah la dia sebab nakal sangat.  Pas tu cikgu nak gi depan balik nak sambung ajar kitorang tetiba R tendang tong sampah.  Cikgu patah balik tampar dia lagi. Dia jerit kat cikgu.  Dia kata cikgu dah tampar saya dah ar!  Dah ar!  Apsal nak memarah plak!  Dah tampar dah ar!

Me:  Pastu cikgu cakap apa?

Farah:  Cikgu cakap, cikgu tampar kamu sebab kamu melawan!   Kamu pandang camtu kat cikgu kenapa?  x puas hati? Pas tu dia tumbuk cikgu tu, Ummie... sian cikgu tu.  tercampak cermin mata dia...

Me:  Pastu cikgu buat apa?

Farah:  Cikgu tu tampar dia lagi.  kitorang seme marah R tu sebab tumbuk cikgu.  R tu nangis.  Cikgu tu pun muka nak nangis.  ye la.. student dia buat dia cenggitu.. mesti la sedih.  cikgu tu dah la baik... cikgu kesayangan kitorang tuuu.. dia baik sangat.  R ni memang gangster kat skolah.

Me:  Pastu apa jadik?

Farah:  Kitorang panggil cikgu displin.  Cikgu displin tu marah dia... pas tu panggil cikgu kelas kitorang.. cikgu kelas kitorang pon garang gak.. cikgu displin gak... pastu cikgu panggil mak dia... tadi masa nak balik nampak dia kena marah lagi ngan cikgu displin.  padan muka!  jahat sangat!  dia memang gangster!

Me:  Kamu jangan wat cenggitu... kalau wat cenggitu, Ummie x marah cikgu tampar kamu.. Ummie tambah lagi ada...

Farah:  Hehe..  x la Ummie....

Ni la bebudak skang.. nasib aku x jadik cikgu....

July 12, 2011

Makcik Paten Kawen (Part 2)

Sabtu - 9 Julai 2011

Kul 10.45 am dah gerak kuar umah....


 Sempat lagi posing....




 Jalan jem giller.. terpusing2 kitorang.. seme sebab polis tutup jalan dan kl menjadi kota larangan sebab 
terekena demam kuning ... sejarah ni babe!

Akhirnyaaaa... berjaya sampai pada pukul 12 tgh.... 
Atok tengah borak ngan photographer...

 Ok.. tacap yg terakhir...

 Sebahagian dari barang hantaran..

 Akhirnyaaa.. pengantin pompuan dah siap.. tunggu pengantin lelaki je...

 Makcik Patin tengah dug dag dug dag...

Ni gambar dah selesai majlis... 
Pakcik Parley tengah kemas tangga...

 Yaaa.. itu diaaa.. khusyuk dan tawadhuk...

On the way back to Rawang...
Memasing keletihan

Dah kul 12 tengah malam ni...
X sabar nak jumpa katil dan bantal....
Masuk jer umah, memasing zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

More photos, tengok FB kami ek.... 

Sekian, terima kasih.

Makcik Paten kawen (Part 1)

Jumaat - 8 July 2011...

Me and Pakcik Parley happy sebab half day.. hahaha... kol 1pm dh balik.. beh ho!!!!

Terpancar cahaya kegembiraan dpt balik half day..... hehehe

 Jalan lengang tu babe!

 Pakcik Parley happy drive jln x jem... sambil nyanyi-nyanyi... lalalalalala

 Tiba di rumah Along... Wah!  Dh pasang khemah... nampak x Pakcik Parley catwalk? hehe



 Makcik Patin cuba melakukan dekorasi di tangga... hmmm..... perlukan improvement... ni testing je nih...

Cekelat ni utk bebudak jer... 

Kat ataih kusi ni la nanti pengantin nak duduk.... 

Cik Along cuba utk menidurkan Airis yg x mo tido sebab bz....

Mak Njang dah mai!  

Kak Naha yg baru balik dari sekolah.. trus membzkan diri...


K.  ni utk berbuka nanti....

Shapedek!

Yg x puasa yg terlebih happy dpt makan.... :P

 Sambung wat keje...

 Dah malam... semakin ramai yg datang menolong... alhamdulillah...

 Inot pon nak tolong jugak... :)

 Wokeh.  sesi memakai inai.. tp ni bukan tangan pengantin... ni tangan tukang bubuh inai...
Cer teka.. cer teka tangan sapa.. hehe

Haaa.. ni baru kaki pengantin....

TO BE CONTINUED....

July 11, 2011

This morning... Monday - 11 July 2011

Hubby:  Nanti nak karok?
Me:  Wat per?
Hubby:  Birthday..
Me:  X yah..
Hubby:  Nak beli kasut? 
Me:  X nak...
Hubby:  Baju?
Me:  X mo jugak..
Hubby:  Abis nak aper?
Me:  Abg dah belikan tudung 2 dah la....
Hubby:  Tu jer?  X nak papa lagi?
Me:  Nak aiskrim jer...
Hubby:  Aiskrim aper?
Me:  Yg ada cekelat ngan kacang kat luar, dalam dia aiskrim warna putih tuu...
Hubby:  (Silent..)
Me:  (Nak beli ke tak nak ni?)

Tetiba singgah stesen minyak and tadaaaaaaaa.............


Dapat jugak!

My breakfast!

Yummy!!!
X sampai 5 minit dh abis! :-(

Thanks for the birthday wishes!!!

Dear frens... thank you all for the wishes.... :P





Happy Birthday to Me!

Muuaahahahah.... dah bertambah umurku setahun lagi... :P... x pe... age is just a number... I'm still young at heart... hehehe

Yesterday x gi memana pon siang tu.. sebab penat si makcik paten kawen, so, bangun lambat.  kol 10.  Itupun sebab Ecah kejut nak bagi birthday card... kalau x sure membongkang kat atas katil lagi.... Dani aku dah post ke bawah bagi kat maid jaga.. hehehe... ngantuk babe!  perut pon x sedap.

Pas tu turun bawah main ngan Dani and then tengok CSI back 2 back.  Incik Abah ajak kuar aku kata jap gi ar.. nak layan CSI dulu.  Pas tu aku tido lagi... memang smalam malas tahap dewa.. hehehe.. birthday kan!  sekati ar nak wat apa pon... hehehehe... bak kata Bruno Mars "Today I dont feel like doing anything... I just wanna lay in my bed... dont feel like picking up my phone.... so leave a message at the tone... Coz today I swear I'm not doing anything... "... hahahha.. ingat nak masak spegeti, berdiri depan dapur gas tu... pas tu patah balik lepak kat sofa membongkang... hahahaha... suker!  suker!

Incik Abah pon sibuk layan internet tengok Bersih... aku pon tido lar.... pas tu bangun tengok tv lagi... bebudak kasi makan roti ngan nutella... blasah jer... pas tu main ngan Dani.... pas Asar baru sesiap kuar dating ngan Incik Abah.

Kitorang gi OU.  Repair sport shoes dia and my shoes also.... kena 27 hengget.  tanya pasal bag merah aku tu boleh ke nak repair.. orang kedai tu kata boleh!  tapi RM100.  mak datok!  trus kami gi surau, pas tu gi makan kat Kluang Station.  Memula ingat x mo makan.. tapi tengok Chee Cheong Fan dia cam sedap so aku pon order jer.... minum lime juice ... yum! yum!  Incik Abah makan bihun goreng dia... minum sirap bandung.. hemm.. x suker...

Pas tu dia tanya nak apa adiah besday.. aku cakap nak beli tudung yg aku jual.. hehehheh... sindri jual sindri beli.... utk pakai kat kenduri si Makcik Paten sabtu nih.... pas tu dia tanya nak apa lagi?  aku ckp nak tgk wayang.  citer aper?  Super 8... ok jom!



Gi la tengok show kol 9.45pm.  Duduk 3rd row from the screne.  X pe lar.  asalkan kat tengah.  Ada minah sebelah ni bawak anak dia ... kecik lagi kot!  dalam 1 thn lebih... menjerit2 budak tu takut.  amende ar... tetentu 18PG.  ganas kot!  action banyak gak... terkejut2 jugak la nengok.  Best citer dia... Incik Abah pon suka.  Bebudak ni la jadik hero.

Pas tu balik tu aku dah ngantuk.  Tetiba Incik Abah bawak gi Kota Damansara... bila aku tanya nak gi mana.. dia kata nak balik la... tup tup benti depan Vichuda.  Dah kol 12 mlm kot!  Hmm.. Aku x larat nak makan dah tapi since dia lapar aku TEMAN je ler.  pas tu dia soh makan jugak.  utk sahur katanya.  aku pon order cendawan goreng kailan, telur dadar and nasik putih.  dia order kuey teow ladna.  haaa.. makan tengah malam tuuuuuu.... x per.. aku pk esok nak puasa....

tapi arini x puasa... hahahaha... eeeeee... x suker.. x suker.... ni sebenarnya tengah tunggu Incik Abah bersiap nak gi keje.. tengok lar... sempat aku blogging mentara tunggu dia siap... cam anak dara kan!

Pepe pon, thanks Incik Abah sebab banja makan n tengok wayang.... I'm happy... :P

Thanks to all my frens for all the wishes... Even my lengchai boss also smsed me and wish.. hehehe... terharuuuu... mama pon sms jugak.... tq! tq! tq!  I'm so loved! hahaha

Arini Pakcik Parley nak bagi adiah... yahooooo!!!!!!!

July 6, 2011

Khas buat suami2 yang curang...



Further to my post
about suami curang...
Need to say something to
all pencurang2 out there!  


Remember! 
Your wife is not your slave! 
If you think that they are not good enuf,
That's becoz YOU are not a good leader! 

This song is dedicated to you!  Yeah! You!  Cheaters!


Handbag ku....

 Alahai... handbag kesayangan dah nak putuss.... 
Handbag ni beli kat OU thn lepas 
Incik hubby beli 2 lagi
1 merah 1 cekelat
Dedua aku suka... tapi paling suka yg merah ni ler...
sebab aku suka warna merah



tapi kiranya bertahan lama jugak ler handbag nih 
mana x nak putus... segala mak nenek ada dlm beg nih
selagi boleh sumbat, disumbat!
lagi berat dari beg skolah bebudak kot!
sampaikan nak carik barang sendiri pon x jumpa dlm beg nih

hmm... x kira!  nak mintak ganti jugak!
Incik hubby... handbag merah satu!

Kisah benar - Suami curang

Kisah ni dipetik dari sebuah Forum.. Aku x suka citer nih.  Sakit hati membacanya.  Tapi aku post kan jugak la... Utk tatapan korang.. pastu nilaikan....

***************


Hi..  just nak share 1 kisah kat forumer FD ni...  Pengakuan dari kwn saya..(saya namakan dia nana).

Nana ni muda lagi..pertengahan 20-an.kerja stable, cantik, mix pakistan..dia ni slalu terlibat dgn skandal2 dgn husband org.

Skandal dia yg terbaru kali ni berusia awal 30-an....tinggi,badan segak, kategori (good looking) ada anak 3 org, ada kerja tetap, isterinya suri rumah sepenuh masa dan berketurunan jawa.

Nana ni mmg slalu dpt perhatian lelaki,baik yg bujang n yg dh berkahwin.myb sebab susuk tubuh dia agak seksi barangkali...n skandal terbaru dia ni saya namakan Ali (bukan nama sebenar). Ali ni mmg dh fell in love ngn nana ni. Baru 5kali jumpa, dh onn sex ngn nana. Nana kata, mmg Ali ni perform in term of sex life..since bf dia pon jauh seberang laut. so dia pon byk abiskan masa dgn Ali...hubungan diorg just sekadar for sexual sahaja.

Lebih kurang sebulan hubungan diorg 2....akhirnya isteri Ali dpt hidu....kantoi sebab Nana ada sms Ali mintak duit.dan panggilan Nana pada Ali "abang n sayang" time tu isteri Ali lak baca sms tu..n Ali n isteri dia gaduh besar......

Ali selamba buat pengakuan yg mmg kt luar dia ada gf...tp xbgtau la psl nana ni sebabnya isteri dia ni mmg kenal la nana ni sebab diorg ni sedara berlainan nenek (bau2 bacang).....Ali ngaku kt isteri dia yg dia sayang kat nana.....isteri dia mengamuk mcm harimau..pagi tu sebelum Ali nk antar anak dia g sekolah bini dia pesan..."lepas antar anak g skolah ko terus balik rumah"...Ali pon buat la....elok nak parking je kereta depan umah, bini dia dh tunggu depan pintu sambil tgn pegang pisau n baju kemeja Ali yg dh koyak rabak kene toreh....

Elok Ali masuk je rumah, bini dia mengamuk lagi.  Ali kena belasah teruk gila...kena sepak terajang, kepala kena hantuk dinding sampai berdarah.mata lebam kena tumbuk ngn bini dia....mmg keadaan Ali teruk gila2...... (errmm.. jap! jap! x melawan lansung ke si Ali nih?  Dia lelaki kot!  Sampai teruk kena belasah ngan isteri?)

Lepas kejadian Ali kena belasah, Ali bawak anak2 balik umah mak bapak dia...n sedara2 mara Ali sume nasihat Ali supaya ceraikan bini dia.....even mak Ali sendiri pon nasihat benda yg sama....Ali pulak berbelah bahagi..sebab dia risau anak2 dia nnti....yg kecik baru umur kurang 1thn.. (wondering whether Ali told his family the truth or just told about the belasah incident and complaining about his wife).

Ali ader ajak nana kahwin...tp nana cuba mengelak sebab dia pon dh ada bf..tp adi xtau yg nana ni dh ada steady bf.... (padan muka!)

so skrg ni situasinya.....Ali ni masih pujuk nana utk kahwin....n nana ni plak buntu mcm mana nk keluar drpd life si Ali ni....

aku yg mendengar hanya ckp..."teror la ko!hahaha"

*********

Dunia dah nak kiamat!

Isteri Mengganas Nampak Seksi!

Wah! Yesterday I went to my parents house and saw the Mingguan Wanita Magazine in Makcik Patin’s room. When I saw the tajuk, I was like… what?

After I’ve read the article, rupanya it’s not as ganas as the tajuk… hmm.. but good info though. Let me share with you.

Article ni pasal kita-kita ni la para isteri yg x tau cemana nak luahkan / ekspresikan rasa tidak puas hati, x tau kat sapa kita perlu luahkan kalau suami x de masa / rasa x puas hati tu dengan suami sendiri and cemana nak menenangkan jiwa raga yg tengah lara tu...

Slalu orang pompuan ni, suka sembunyikan perasaan. Muka jer sengih2, berseri2 tapi dalam hati, Allah jer yg tau... ada simpan rasa x puas hati. Isteri suka berpura2 reda so that husband x marah.. Last2 sifat ’menyimpan rasa’ tu memakan diri sendiri... (hmmm... cam pernah buat je nih...). Sepatutnya jangan pendam.  Luahkan jer and tengok cemana response suami (hehe.. aku ler nih....)

Then, baru la tau cemana nak discuss utk selesaikan masalah.  Tapi kalau memasing pendam, satu hari perang dunia sure meletus dan ungkit-mengungkit akan berlaku.  Pas tu sakit hati.  Tak best... x best....

Kata article tu... "Hati wanita yang sensitif sebenarnya boleh menjadi kekuatan utk lebih menghayati makna ujian yang dideritainya.  Namun beigut, setelah anda menemukan makna sebenar ujian yang menghimpit jiwa, jangan terus lemas di sana.  Cubalah untuk mengganasi diri melawan jerita-jeritan negatif yang membuat anda lemah".  Ha!  Kena mengganas lepas nih.  Tapi cemana nak mengganas nih?  Nak nak kalau kesedihan, kegelisahan, putus asa tu seme sebab suami... Canner?  Cara2nya ialah:-

1.  Cari Kekuatan Sebenar

Kena mula berdampingan dengan Allah, mohon petunjuk dan sibukkan diri mencari-Nya  Tapi kalau masa tu dihabiskan   untuk menceritakan keburukan suami, mengenang kisah-kisah lama yan gmenyakitkann sure kita akan semakin stress.  Kata seorang ulama tersohor, Ibnul Qayyim, "Sesungguhnya dalam hati ada koyakan yang tidak boleh dijahit kecuali dengan menghadap penuh kepada Allah.  Dalam hati ada kesepian yang tidak dapat diubat kecuali dengan menyendiri bersama Allah.  Dalam hati ada kesedihan yang tak mampu dihapuskan kecuali dengan mengenal Allah.  Dalam hati ada kegelisahan yang tidak mampu ditenangkan melainkan dengan berhimpun kerana Allah.  Dalam hati ada api yang x mampu dipadamkan melainkan redha dengan keputusan-Nya diiringi dengan kesabaran menunggu saat bertemu dengan-Nya".

Mungkin disebabkan kita slalu lupa pada Allah maka kerana itu musibah datang bertubi2.

2.  Berani Sakit

Wanita yang mengganasi dirinya mempunyai keberanian untuk tertawa ketika hatinya dihiris.  (hmm.. betul!  betul!  Aku dah ganas sket la ni...).  Gembira ketika kebebasannya dibelenggu, selamba ketika dihina (oo... not me.. i'll surely fight back..).  Kerana dia tidak akan mahu oran glain menentukan perasaannya, mengawal bagaimana dia harus merasa.  Wanita yang ganas ini takkan terkena oleh provokasi yang sengaja dicipta orang2 di sekelilingnya.  Dia begitu berani walau dalam diam, tersenyum walau sakit hati, cuba mengawal sikap saat suami tak sengaja melukai.  Pemikiran dan perasaannya begitu positif, hasutan syaitan yang terlintas di hati takkan dipeduli.  (hmm... tapi tahap kesabaran seseorang tu ada batasnya kot!)

3.  Mengganas dengan kerja

Bekerjalah menyibukkan diri supaya kesedihan itu hilang.  Tapi jika rumah anda bersepah, meja kerja di pejabat melonggok, kecantikan dan kesihatan diri anda x terurus, bagaimana keadaan yang kelam kabut itu boelh menyelamatkan dari tekanan yang datan gtiba2.  Kerja membuat anda sihat zahir dan batin, bergerak utk mendapatkan rezeki yg halal dan membelanjakannya utk manfaat org yg kita sayang merupakan suatu kepuasan yg tak terkira (stuju!).  Tapi jika duduk saja menunggu nasib, menjadi tawanan suami yang memang bermasalah, menggantungkan hidup dan menyusahkan oran glain, tentu saja anda akan terus merasa tidak bermanfaat.  Hapus kesedihan itu dengan memberi manfaat kepada org yg memerlukan. 

4.  Kawal hawa nafsu

Kalau kita x dapat buat sesuatu yg kita mahu kerana x dpt izin suami, cuba tanya suami napa x boleh?  Apa reason dia x izinkan.  Discuss.  Mungkin suami ada alasan yg munasabah.  Cer tanya... napa x leh? Cer explain kat suami napa kita nak itu dan ini... pas tu cakap kat dia kita buat mengikut adab/cara yg betul.  Sebenarnya suami memang bersifat ego, jadik isteri kenalah putar belit sket cara menyampaikan hasrat hati tu so that suami x syak wasangka yg bembukan.  Suami lebih suka dirayu walau dibohongi daripada diarah dan dimarah.  Kawal hawa nafsu sendiri dulu sebelum kawal sikap suami.

So, apa lagi?  Dah x mo sesedih dah pasal suami.  Mengganaslah dengan 4 cara ni.. x mustahil keganasan anda itu akan merangsang ghairah suami (erk!).  Ganas itu seksi jika betul cara dan gayanya......

Ok!  Selamat mengganas!  Aauuumm!!!

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.