Welcome to our blog
There was an error in this gadget

October 31, 2011

I'm gaining weight! NOOOOOO!!!!!

Gosh!! I'm gaining weight.... i know... i can feel it.  Why am I gaining weight?  Coz I'm stress!!  Everytime I'm stress, i'll eat more... do you know that you are not suppose to eat when you are stress or sad????  Your digestion system drop masa you are stress or sad.  I DON'T LIKE THISSS!!!!

Kenapa stress? 
Coz my hubby not here...
coz I have to drive everyday.. tempuh traffic jam sensorang....
* tsk.. tapi last week n today traffic ok... shonot....*
Kena naik komuter....
dah la skang ni hujan pepetang...
so, kalau hujan... harus la expect delay ok!
Mencinyerrrrr!!!!!

Hari Jumaat aritu hujan selebat2nyer..
tapi kutempuh jugak...
x mo balik lambat...
dah agak dah tren mesti delay punyerr..
memang betul... tren delay....
Sabtu - start pening2...
bukan ngandung ek... x de maknanyaaaaa!!!!
tapi demam...
sampai arini.... still demam...
tapi tetap keje jugak...
pekerja contoh tahu!
korang hado? hehehe

cakap pasal naik komuter nih..
lama gak aku x naik....
last naik masa aku ngandung thn lepas...
so, nak citer la pengalaman naik komuter sejak dua menjak nih....

1st day (kat dalam coach wanita)
Ada seorang pakcik tua berdiri kat pintu coach wanita.  Korang ingat x pakcik tua Astro yg 'Macam2 ada' tuu??  Ha cenggitu la muka nyer.... gigi pon sama.... huhu...

Pakcik tua:  Tunggu.. tunggu... bagi orang keluar dulu.. tungguuu... nanti nanti.... ha... keluar cepat.. cepat.. keluar cepat.. orang nak masukkk.... (sambil tangan tu menggapai2 cam polis trapik tuuu)..
Aku:  (berkata2 dalam hati yg x de taman... ) Amboi!  Pakcik ni biar betul... agaknya polis pencen kot... dia perasan ke tak dia kat coach wanita nih?

TIBA-TIBA pakcik tua itu menjerit!! *apa hal ayat skema tetiba?? tsk*

Pakcik Tua:  Atoi!!!!  Jangan la tolak!  Sabar la!  bagi orang keluar duluuuuuu!!!!!
Aku:  (dalam hati jugak) sapa la yg kena tengking tu.... siaaann.... garang jugak pakcik ni....

Masa kat dlm tren, pakcik tua tu bergurau senda ngan pompuan2 kat dalam ketapi.. amboi2 pakciiiikkk... masa dia nak turun.. siap babai2 lagi.... bila dia turun jer, semua orang dok ketawakan pakcik tu.... huhu...

2nd day (kat dalam coach wanita jugak)

setelah menang the battle of entering the ladies coach, tapi x dapat duduk, of course... seperti biasa scanning muka-muka yg agak2 akan turun kat KL Sentral station and berdiri kat dpn orang tu.  I was standing infront of an Indonesian couple... yess.. couple.. satu lelaki, satu pompuan... ladies coach koootttt!!! tapi yg lelaki tu dengan muka selambat wat tak tau... duduk lak tu.... pas tu terdengar la polis bantuan kat station soh semua lelaki gi belakang... coach campuran... dia kata 'mak bapak, pak we mak we.. naik coach belakang yer.. ni pompuan ajer... korang pompuan kerrr???'...

Aku pun tenung dan renung dan usha mamat ni... selamba jer x bangun?  nak sound ke x nak?  nak sound ke x nak? mamat tu leh senyum pandang aku pas tu tunduk and cakap.. "x kesah la lelaki ke perempuan ker... ya iya lah... apaan aja...." waduh! waduh! ini orang.... ngak mau pergi kamu ya!  ggrrrrrr...... x per.. x per.. kang dia turun la tu....

sampai kat KL Sentral, dia x turun??? adush!  terpaksa la berdiri... tapi instinct kuat mengatakan dorang ni sat sat lagi turun ler ni.... x per... sket lagi.. sket lagi.. sabar la kaki....

tup tup kat Putra station dorang turun... cecepat aku letak bontot aku yg makin berat ni.. fuuuhhh!!! legaaaaaaa.....

Jumaat - 28 October
Tren delayed.  Malas nak citer.. korang pk la sendiri ek cemana punya penuh tren tu... station pon penuh.  sampai ada yang bersila kot...

Today.... hujan selebat2 nya start kol 5pm.  skang ni dah renyai2 sket.  hopefully tren x delay.... nak tengok citer Sofiyyaaaaaaa!!!!


haaa.. citer ni laaa...

tapi alhamdulillah...
tiap kali naik tren, aku dpt tpt duduk...
so far la... today?
hopefully dpt duduk jugak...
kena telek bebetul muka orang2 kat dalam tu...
hmmm... x sukanyaaaaaa....
 
baru perasan...
tajuk lain... tapi citer pasal lain...
sukati la kan...
janji ada post...
hua hua hua...
selamat petang semua!

October 28, 2011

Canggih pencuri zaman sekarang...

video

hmm.. tengok video kat atas ni... membuatkan aku tertanya2.... cemana dorang dpt idea nak wat cenggini ek?  ada sesapa tau cemana nak elak benda ni jadik?

Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking!

haaaaaaaaaaaaaa... di hari Jumaat yg mulia ini.....
jom la kita merapatkan silaturrahim among bloggers ye...
so, nak join segmen ni plaaaakkk...
best nyerrrr... best nyerrrrr....

woooohooooooo!!
teruja nak punya ramai kenalan ....
x susah pon nak join...
cer click banner kat atas tu....
nak terjun kat sini pon boleh...

Tarikh tutup: 20 November 2011

 sempat lagi nih!
jom ar!


JOM JOIN KEMPEN TINGKATKAN JUMLAH FOLLOWERS

Hi kengkawan!

Bagi yg baru ada blog
dan yg dah lama ada blog
tapi x ramai followers.....
*aku lettew... sentap sensorang*
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
tunggu apa lagi ni?
jom la join kempen nih!


mesti korang pelik...
cemana plak join kempen ni leh tambah followers kan?
haaaa.. meh kita tengok apa pesanan tuan punya kempen...

"Mesti anda tertanya-tanya, macam mana nak tingkatkan jumlah followers dengan hanya menyertai KEMPEN ini. Begini, saya akan meletakkan dan mengemaskini blogger-blogger yang menyertai KEMPEN ini sambil menggalakkan mereka untuk melawat dan follow blog-blog peserta lain di KEMPEN ini. Dengan cara ini, InsyaAllah follower anda akan bertambah dari masa ke masa tidak terhad dalam tempoh KEMPEN ini sahaja, tapi sehingga semua peserta KEMPEN ini follow blog anda. Tiada paksaan untuk follow blog peserta lain. Semuanya haruslah ikhlas.



Jadi, lagi ramai yang menyertai KEMPEN ini, lagi ramailah followers blog anda.
Barulah namanya tingkatkan jumlah followers sambil saling bantu-membantu sesama blogger.


Kesannya, anda tidak akan rugi apa-apa kerana ianya juga percuma dan mudah (Entry, Banner, Ayat menarik, Komen), malah followers anda juga akan bertambah.
Ingat!

Anda tidak akan rugi malah keuntungan yang anda akan dapat pasti berbaloi. InsyaAllah"


haaaa.. dah paham?
kalau x paham pon buat-buat je la paham ek..
bukan rugi pon join kempen...
leh berkenalan ngan blogger yg lelain...
leh tukar2 ceriter...
tukar2 pengalaman...
tukar2 tips...

So, kengkawan...
still ada masa nih...

Tempoh masa kempen :
23/10/2011 - 29/10/2011 hingga jam 12.00 tengah malam

Kemon!  Kemon!
Join! Join! Join!

October 24, 2011

Pencuri

Hmm... ada pencurik kat umah... samada pencuri masuk rumah atau pencuri tu penghuni rumahku sendiri.... suspek??  hmmm... x berani nak tuduh.  Kena pasang perangkap... sepandai2 tupai melompat, akhirnya terpiap jugak... so, just wait and see..

Duit hilang.  banyak jugak.  tapi hilang sikit2.  sebab tu x perasan sangat.  tapi bila anak2 start complaining, aku ingat duit aku jer... tapi anak2 jugak?  hmm... toyol mana la yg amik ni kan....

yang hilang tu x leh nak buat apa.... memang x de rezeki.  x per... kalau tertangkap nanti, and kalau dia ada reason yg munasabah / munasarawak mencuri... aku lepaskan.  kalau x..... sendiri mau hengaaaattttttt!!!!!!  x kenal aku sapa ker???  ni anak DODOK tau!  haaa... see.. nama pon dah ganas kan! 

so.... papahal nanti akan ku laporkan di sini yer.....

see uolls!

October 20, 2011

Oit! Korang nak adiah x?

This morning, dengar kat radio era, topic pasal free loader…
free loader ni cam orang yg meroyan bila ada benda free free nih…
Asal FREE jer meroyan..
asal MEROYAN jer mesti ada benda FREE…
so, free loader ni akan buat apa saja utk dpt benda free nih…
haaa… tau? Korang ker tu? Korang ler teww.. aku x..
*sambil buat muka x bersalah…

Tup tup masa tengah skodeng blog Fatin Suhana
aku terskodeng blog Cik Epal
terbaca plak la pasal NajwaLatif
alaaa yg nyanyi pasal muka buku tuuu…
ha.. dia la tu… dia dah ada blog okeh....
baca punya baca punya baca… ternampak satu post dia pasal Indiana Boutique
Memula nengok namanya ingatkan jual baju ala2 hindustan gitew...
aku memang sukaaaaa la nengok baju2 hindustan ni kan...
leh nengok je la tapi...
*teringat dulu kekecik soh mama beli gelang kaki yg ada loceng tu
and cakap nak blajar tarian bollywood...
dapat nama aku Norkubalasami... hamek ko!

Rupa-rupanya owner blog ni jual tudung, shawl dan yg sewaktu dengannya..
innerneck pon ader!
Sukerrrrrrr!!!
Memang tengah carik innerneck yg bebetul tutup neck nih...

Teruja la aku nak xplore blog Indiana Boutique nih....
tapi memang cam pisang goreng hangat la kan... seme sold out.
Kalau ada pon seme dah fully reserved.
Pendek kata.. sapa cepat dia belum tentu dapat la ...
hehehe.. sebab dia jer yg rasa cam dah cepat tapi ada orang lain yg lagi cepat dari dia....
so, org tu la yang dapat....
*tsk! Aku ler yg x cpt tuh!

Owner blog nih namanya Yanna... mother of 2 you!
suker tengok gambar nih...
sweeeeettttttt!!!!


Suka bila tengok wanita2 yang jadik usahawan berjaya cenggini….
Cuba gak nak jadik cam Yanna tapi buat masa ni terpaksa diangankan jer dulu…
insyaallah angan2 tu akan kujadikan kenyataan satu hari nanti…..
ewaaahh!! pray for me k!

Tengok la tudung2 dia….
Cun cun belaka.. harga pon x mahal sangat….
Affordable la kata orang dulu-dulu…
cer tengok! cer tengok!

aku suker yg nih.....




yang ni pun aku sukerrrr!!
aduuuhh!!! cemana nihhhh????




haip!  korang tengok tudung ker tengok modelnya?
ececece..... :P

Harus kusambar barang sehelai dua…
untuk aku dan anak2 daraku… tapi seme dah sold out cemaner?
X sabar nak tunggu latest design….
Hopefully ada la stock utk innerneck lagi lepas nih….
Dah leleh ayaq lioq dah nih….

TIBA-TIBA !
Jeng .. jeng.. jeng…
ada giveaway laaaa!!
Yanna nak wat giveaway!
Tengok nih! Tengok nih!
*sambil lompat2 atas krusi…
ish ish ish… nasib anak2 aku x nampak…


Haaaaa.. tarikh tutup nyer 25 Oktober….
Per lagi! Jom la join!
Dapat adiah woit!
Korang x nak? Aku nak!
*hehehe.. ni dikira free loader ke nih?
Ada ku kesah?
Janji dpt adiah... kalau ada rezeki aku ler....
memintak dapaaattt la adiah tudung yg comelz2 nih... amin!

So, girls.... skang dah jumpa 1 lagi tempat utk shopping tudung.
Per lagi.... let’s follow!!

To Yanna... all the best to you! Proud of you!

Napa laaa....

Napa laaa….
Bila aku nak cepat…
Time tu la ko nak rosak..
Time tu la paper habis…
Time tu la toner habis…
Time tu la ko nak stuck…

Napa laaa…
Bila aku nak cepat…
Time tu la ko nak hilang...
Time tu la carik x jumpa..
Padahal sebelum tu…
Ko dok tersengih-sengih kat aku..
Aku x heran pon kat ko…
Sampai meleleh ayaq lioq ko dok tersengeh...
Aku siket pon x terlioq tengok ko..
Tapi bila aku nak guna ko..
Mana plak ko pegi niiiiiiiiiiiii??????

Napa laaa.....
Bila aku dok bz....
Seme orang dok carik...
Time aku dok goyang kaki...
Sorang pon x heran nak mintak tolong...
Tapi time aku dok sibuk buat itu ini...
Time tu laaaaaa korang dok jerit..
TOLOOONNNGGGG!!!!
*Adeppaaaaa (sebut dengan sengau yg menyengat ok!)

Napa laaa...
Bila duit berkepok2 kat dalam poket...
*err... cam x pernah jer.. tsk..
korang x nak buat sale...
duit dah abis ni...
memacam promotion korang buat...
dengki ngan aku la tuuu..
uwwaaaaaaa!!!
Napa laaa....
Errmm.. napa la apa lagi ek?
X ingat..
Tu jer dulu...
Hehe...

October 18, 2011

Big smile on my face... ngeeeee...

He sent an email with a note "Hye my lovely wifey".... and his photo....



hihi ... HAPPY! 

Aishiteru

Pagi smalam nak gi keje terdengar lagu ni...
Balik keje pon kat radio dok pasang lagu ni jer...
jalan jem, so, lama sket dok dalam kereta..
bukak channel lain pon lagu ni jugak yg dengar...

balik rumah, anak2 dara ku terjerit2 nyanyi lagu nih..
dani pon nyanyi jugak.. tapi ikot bahasa dia la...
sukati la dani oi!

slalu dengar lagu ni x de perasaan...
kalini tetiba tersyahdu plak...
jom nyanyi tugeder2....

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku

saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…


Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan


walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru


hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

ish.... korang nyanyi hujan lebat giller kat luar...
korang x yah nyanyi la ek... hehehe

thanks for layan me..
ok peeps.. have a nice day!

New life, new place

So much to say but don't know where to start..
Enjoy the photos je la ek...
No need to understand why...
Those who knows, you know lah...
If you don't ... never mind lah... :P




bukan senang nak senang...
nothing is free in this world...
bersakit2 dahulu.. bersenang2 kemudian..
hope he's happy..
hope he's ok...
hope he's in a good health...
hope he'll never forget us...
missing you hubby... can't wait to see you soon!

October 17, 2011

Wordless Monday - Missing Him... :(



October 13, 2011

Bak kata dia... 'Dah lamaa daaahhh!!!'

Apa yg dah lama? 
Dah lama x tgk tv.. ekekekek..
so, smalam tengok ler tv....
bukak semua channel
semua cerita cam menarik jer..

TIBA-TIBA!!!!
jeng jeng jeng!
terbukak HBO
tup tup ternampak pompuan nih....


pas tu terkeluar plak muka mamat nih...
uuuwwwwaaaaaaahhhhhhh... x pandang yg lain dah!
hewhewhew...


eh?  citer aper nih?  hensem nyer pakai uniform putih nih...
ooooo... citer nih.... x pernah tengok nih..



so, kena la tengokkkkk....
nasib baik Dani dah tidor... :P
citer best!  bukan citer perang...
citer pasal courtroom...
tapi memang BEST!!!
sayang x dpt tengok dari awal..

lepas citer tu dah abis...
mata still x mo lelap...
so, tertengok plak citer nih...


dulu masa main kat wayang citer nih...
ajak hubby gi tengok...
tapi dia x mo...
dia x minat citer cenggini katenyer...
so, sedih ler ...
akhirnya dapat gak dpt tengok...
hehehe..

abih citer nih mata still x mo lelap..
masa time dah 12.30 mlm...
ish.. x leh jadik...
kena paksa mata tidor gak...
sambil korek2 telinga Dani...
lelama terlelap jugak..
x sure kol brapa...

dah!
tu jer nak citer..
tata!


October 12, 2011

Tayar pancit pulaaaaakkkk!!!!

On the way to office.  Tup tup hubby stopped the car...

Hubby:  Cer tengok tayar belakang.
Me:  Adush!  Hmm.. aritu depan, ni blakang plak..

We went to pump station.... parked... ALAMAAAKK!! Rosak plak machine pump tayar nih... Drove to the 2nd pump station, ok... have to queue.  Q pun q lah.  Waited and waited... then it's our turn!  tried to pump tapi dah x leh.  Memang kene tukar tayar nih.  Hubby kata maybe dari smalam pancit tapi kita x perasan sebab tayar tu dah teruk sangat ghuper nyer.... tengok nih!



Hubby:  Addoooiii!!! Ada miting plak ni kol 10am. 
Me:  Memang masa dah time utk tayar ni ditukar.  Tapi kita pakai tyr spare dulu la.. Petang kang kita gi kedai tayar.
Hubby:  (thinking....................... thinking............................... thinkingggg.................................... still thinkinggggggg............................. thingking lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............................................................) suddenly opened the door.
Me:  (Oooooooooo nak tukar tayar... ikot jugak idea aku...)
Hubby:  eh?  Nut dia kecik.. .adoooiiii!!! cemana niiiiiiiiiiiiiiiii.... hmmmm.. kena tunggu kedai bukak la gamaknya ni.....
Me:  Ok.. chill.... kita minom duluuuuuuuuuu....

Kul 9am, di kedai tayar....

Toke kedai:  Aiiyyaaaa.. ini size x de stok oo
Hubby:  You kedai tayar x de tayar?  Macam mana ni?
Toke kedai:  X pa.  Kita kasi tukar pakai tayar spare la...
Hubby:  Adoooiii... ok la....

Ini lah keadaaan tayar kereta kuuu...  


mesti bengkok rim nih... adoooiiii... duit duit! di mana ko duiitttt!!!! duit duit! jeng jeng jeng jeng jeng jeng jeng....... nyanyi sama-sama... DUIT DUIT!!




October 6, 2011

Happy Birthday Nurnadilah A'isyah


Assalamualaikum anak dara Ummie, Ecah... ekekeke... nama sesedap, panggil Ecah je la plak kan.... x kesah la... at least ada nama.. cuma x de maknanya la nama Ecah tu kan... sebab tu Ummie slalu panggil Nadilah.. x kesah la.. Ecah pon glamour jugak...



Ecah lahir kat Pusat Perubatan Kohilal.  Dr. Lo' Lo' yg sambut Ecah.  Alhamdulillah... Ecah sihat dan cukup sifat.  Actually masa check up, Dr. Lo' Lo' kata Ecah dah cukup 38 minggu kat dalam perut Ummie.   Teringat sebelum jumpa Dr. tu, Ummie ngan Abah gi Carrefour Wangsa Maju nak beli barang dapur.  Masa tu bulan puasa.  Tetiba Ummie x leh jalan sebab perut keras sekeras2nya.  Semua orang pandang Ummie.. takut Ummie nak bersalin kot.  Tapi Ummie senyum jer walaupun dahi dah berpeluh sebab cuba control perut yg keras cam batu.  Abah gi carik barang kat tempat lain.  So, Ummie berdiri kat situ sambil peluk beras tunggu Abah..bila Abah sampai jer trus Abah ajak gi jumpa doctor.

Jalan dah bukak 3cm kata Dr...  Dr. tanya Ummie x de rasa sakit2?  Ummie kata x de pon cuma perut ada la keras2 slalu. Pas tu Dr. Lo' Lo' kata rehat kat ward 1 malam and tengok cemana.  Happy x tau nak habaq sebab x sabar nak tengok Ecah.  Malam tu x leh tidor sebab excited sangat nak jumpa Ecah.  Ummie cakap kat Abah, Ummie nak letak nama Ecah 'Nurnadilah A'isyah'.  Abah kata dia nak letak nama Ecah 'Al-Kebabun Al-Kebab'.  Sebab Abah suka makan kebab masa Ummie ngandungkan Ecah.  Ish ish ish!  X sesuwei langsungggg!!!!!


Esoknya tu, Dr. check, baru 4 cm.  Tapi Ummie x sakit langsung.  Perut jer keras2.  Dr. kata dia nak masukkan ubat bagi Ummie rasa sakit.  Ummie kata ok jer... memang x sabar nak bersalin pon.  Tapi ubat dah masuk but still no pain.  So, Dr. masukkan ubat lagi sket baru la Ecah kluar.  Comel!  Comel!  Cam Ummie jer... ekeke...


Arini umur Ecah dah 8 thn.  Dah besar dah anak Ummie.  Hari2 Ecah remind Abah soh beli hadiah.  Ecah memang manja Abah.  Kalau Ecah nak apapa mesti Ecah mintak ngan Abah sebab kalau Ecah mintak ngan Ummie slalunya mesti kena buat something dulu baru boleh dapat.  Kena blajar dulu ke.. kena dapat 5A dulu ke... kena behave dulu ke... baru leh dpt.  Tapi kalau ngan Abah, Ecah x yah susah2 pon leh dapat.  Well my dear, if you want something, you have to work for it in a right way.  Bukan ikut shortcut, ok.  Ummie x mau Ecah fikir yg you can/must get whatever you want.. It's dangerous to have that kind of thinking coz nothing is free in this world.  Ok sayang!



Masa Ecah baby dulu semua orang kata Ecah macam anak mat salleh (walaupun hakikat sebenarnya Ecah anak Shah Rizam.. ekekeke).. bangga giller barbie Ummie ngan Abah sebab ada anak yg comel cam Ecah.  Well, tengok la sapa Ummie & Abah dia kan! hewhewhew...  sampai sekarang Ecah memang ramai peminat.  Abah yang paling risau.


X susah jaga Ecah masa kekecik dulu.  Ecah x banyak kerenah.  happy jer.. cuma Ecah slalu sakit masa kecik2 dulu.  Hospital dah macam rumah ke dua.  Ecah pon dah x kesah kena cucuk dengan doctor.  Doctor puji Ecah sebab x nangis kena cucuk.  Ummie ngan Abah bangga lagi sebab ada anak yg kuat cam Ecah walaupun badan kecik jer.



Berat Ecah masa lahir was 3.2kg.  Selepas 1 bulan still 3.2kg.  Ecah x leh minum susu.  Tiap kali lepas minum Ecah akan muntah.. bukan sikit2... sampai memancut cam air pancut... Bukan keluar ikut mulut jer.. hidung pun skali.  X sampai hati tengok Ecah muntah jer.  Tiap kali Ecah lapar, Ummie mesti serba salah nak kasi Ecah susu.  Walaupun Ecah cenggitu, tapi Ecah tetap ceria dan aktif.  Finally, sebab Ecah x naik berat badan, Ecah kena masuk spital, ingat x?  Mesti la x ingat kan sebab Ecah baby lagi...


Rumah ke dua - Hospital Selayang.  Ulang-alik x tau berapa kali dalam sebulan.  Finally, Dr. Nora cakap kena masukkan camera kat dalam perut Ecah sebab nak tengok kenapa Ecah slalu muntah lepas minum susu.  Even susu Ummie pun Ecah muntah jugak.  Abah dah meleleh air mata bila dengar Dr. Nora cakap cenggitu.  Ummie nak nangis pon x jadik sebab Abah dah nangis dulu.


So, Ummie ngan Abah tunggu kat luar OT sampai Ecah keluar.  You were like a sleeping beauty.  Ummie ngan Abah x sabar nak tau the result.  Lega rasanya bila Dr. Nora cakap "Everything is normal".  But still wondering kenapa Ecah x leh minum susu?  Yg paling pelik, susu Ummie pon x leh masuk. 



Dr. Nora suruh try susu soya.  Alhamdulillah, problem solved.  Rupanya Ecah allergic ngan susu selain soya.  Tapi x habis kat situ jer.  Ecah masuk spital lagi.  Kali ni kena x ray pulak.  Doctor kata Ecah kena broncho pneumonia pulak.  Kesian Ecah.  Walaupun badan Ecah kecik jer, tapi bila kena cucuk, Ecah x menangis atau melawan pon.  Anak Ummie memang kuat!



Sebab slalu sangat kena pneumonia, finally you got Asthma.  X cukup dengan tu, you got exzema jugak.  You are very fragile my dear.  But now your asthma is not as bad as before. Alhamdulillah.

Hobi Ecah suka berangan dan melawa.  Asal boring jer, korek bag mekap Ummie.  Asal boring jer, sikat rambut.  Walaupun cenggitu, kalau ada kerja sekolah Ecah terus buat.  Kengkadang x sempat makan pon.  Ummie ngan Abah x payah nak tanya2 or suruh pon.  Bagus anak Ummie nih... bangga lagi skali... huhu...



Haritu, masa kakak bagitau Ecah ada boyfriend, Ummie ngan Abah tersentap jap!  Adush!  Baru darjah 2 kot.. dah ada boyfriend dah?  Kakak cakap "Ummie, Ecah ada couple.  Satu kelas ngan Ecah."  Adush lagi skali!  Bila Abah tanya "Couple tu apa Ecah?".  Ecah jawab, "Couple tu Ecah suka dia, dia suka Ecah".  Maka Ummie pon pesan, "Nak suka-suka jer boleh.  Tapi no touching-touching ek!".  Ecah kata, "OK!".  Ummie kata lagi, "mesti dapat 5A ek!".. Ecah kata "Yelah...".... Aduhai.. risaunya...

Hadiah yg Ecah nak sangat tu, Ummie ngan Abah kasi ari Ahad nanti ek.  Kita selebret sesama ngan besday Dani.  Teringat masa Dani lahir, Ecah excited sebab leh selebret ngan Dani.. :P


Ummie ngan Abah cuma berharap Ecah akan membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah and also berjaya dalam hidup.  Jangan selalu merajuk.  Ummie ngan Abah love you always!

Happy birthday Nurnadilah A'isyah!

October 4, 2011

Happy birthday Danial!


Today is my lil Dani’s birthday… how time flies so fast! My Dani is a big boy now.

5 org anak, tapi Dani sorang jer yg Abah mandikan...
Oh! Trying my best now not to cry when I think of how I was when you were still in my tummy. Pengalaman yang paling banyak mengajar Ummie tentang cabaran hidup. Dugaan yang banyak menguji kewarasan, keimanan dan kesabaran Ummie as a woman, a wife and a mother. Almost lost in the dark.. almost drown… but not because of you… I’m lucky to have you… you are my hero.. you are my strength… Thank you for being such a wonderful boy…. Thank you to Kakak, Abang Ngah, Ecah & Abg Amirul too for always been there for me and helped me when I was sick.. for being so understanding when I was weak.. for being so patient when I was upset.. for being so independent when I was lost.. for being so supportive when I was down.. I don’t think that I could survive without all of you… Anak2 Ummie la harapan Ummie ..

Tsk! Gotta stop for a while.. Need to calm myself….



X pernah terfikir yang Ummie akan mengandung lagi after 5 years bersalinkan Abg Amirul. Thanks to Makcik Paten yang suruh Ummie buat pregnancy test sebab start alah ngan bau-bauan and hilang selera makan. It was in Feb 2010. Ummie ingat Ummie sakit biasa jer…. Tapi bila Makcik Paten soh check, Ummie trus berlari ke Guardian kat MidValley and did the test. Tup tup.. positive plak la kan… Takut nak bagitau Abah. X sure cemana reaksi dia… and as expected, dia serabut.. tapi alhamdulillah.. Abah cepat sedar. And you are his dearest son now.


Pergi 1st check up, kena marah ngan doctor sebab x ingat bila first day last period. So, nak tau bila due date, kena la scan and ukur Dani dalam perut. Maka, the due date was suppose to be 1 Oct 2011, tapi Dani nak rilek2 kat dalam perut Ummie dulu… 4hb baru nak kluar… hewhewhew..


Unlike your other siblings, I gave birth to you without Abah. Only me and the doctor. No induced, not so much pain, the easiest and the fastest. Air ketuban pecah kat rumah. Ummie excited giller x sabar nak jumpa Dani. Was so disappointed bila 2 minggu sebelum tu, pergi hospital doctor kata baru 3cm walaupun show dah ada. Tapi nak tunggu air ketuban pecah sendiri. Doctor x nak induce n x nak pecahkan ketuban. Nak biar semuanya happen naturally. Walaupun air dah keluar, Ummie x rasa sakit pon. Sempat lagi senyum sampai ke telinga. Betul2 x sabar nak jumpa Dani. Dok bayangkan muka Dani cemana.. hensem cam Abah x? hehe …


Sampai hospital, doctor kata still 3cm. Ummie frust giller tpai air semakin banyak bocor. Doctor suruh Ummie gi toilet utk buang apa yg patut. Ummie pon jalan slowly masuk toilet, baru je duduk tetiba Dani nak keluar dah. Ummie jalan slow2 keluar dr toilet and shouted Dani dah nak keluar. Doctor check lagi and kelam-kabut push Ummie masuk labour room. X sangka yg Ummie leh bersalin tanpa Abah. Doctor & nurses x sempat panggil Abah masuk coz everything happened in less than 15 minutes. Ummie ingat Ummie x kuat tapi Dani memang anak yg baik. You helped me in your own way. Memang pengalaman yang paling best! Nasib baik x bersalin dlm toilet hospital. Adush!



Dani tau x .. Abah gaduh ngan security guard sebab x kasi Abah jumpa kita lelama kat ward sementara kat spital Sg. Buloh. Security guard tu siap tunggu Abah and setiap 5 minit soh Abah keluar. Abah marah! Tau la kan cemana Abah marah… tapi Ummie soh dia sabar and nanti bila kita dah masuk ward biasa, Abah boleh la lepak ngan kita lelama… tul x Dani? Tapi Abah marah lagi bila Abah melawat kita kat ward biasa sebab Kakak x leh masuk jumpa kita. Kakak terpaksa tunggu kat bawah. Sian kakak. So, Abah x boleh jumpa kita lelama sebab risau kakak tunggu sensorang kat bawah ngan security guard. Hmmm…. X pe la.. Abah n kakak leh jumpa kita kat rmh.. kan Dani!


This time, Ummie tumpah darah. Tiap kali nak gi toilet doctor soh panggil nurse teman takut Ummie pengsan. Tapi Ummie x rasa nak pitam or pening pon. Ummie ok. Kesian kat cleaner yg kena cuci darah Ummie tiap kali Ummie bangun dari katil. Memang banyak darah. Tapi nasib baik blood pressure Ummie x rendah sangat. X sanggup nak tinggal kat spital lelama. Abang2 and kakak2 Dani x sabar nak jumpa Dani. Ummie pon x sabar nak balik rumah.


You had jaundice when you were 1 week - 1 month old. Ulang-alik klinik setiap minggu sebab nak kena amik darah. Sian Dani. Finally, kena hospitalised, duduk bawah lampu…. Dani nak tidor atas tangan Ummie jer. X nak tidor dalam tpt baby tu. So, Ummie pon kena dok bwh lampu biru tu jugak. Sakit badan Ummie sebab x selesa but I don’t mind.. as long as Dani selesa. Nasib doctor tu paham.


X sampai hajat Ummie nak breast feed Dani sampai 2 thn. Sedih x tau nak habaq. Ummie nangis sebab sakit and disappointed x dapat nak susukan Dani. Abah selalu x de. Ummie benci boss Abah! Ummie benci kampeni yg Abah keje waktu tu. Ummie marah Abah sebab slalu x de masa Ummie perlukan Abah. Sebab Ummie x ada tempat nak bergantung and mengadu. Ummie cuba tahan rasa sakit tu and continue breastfeeding you. Untill the doctor asked me to stop. I cried every time Ummie buang susu yang Ummie dah perah. Kesian Dani. Ummie masuk hospital and Dani x de dengan Ummie. Ummie nangis lagi..

Tiap kali Ummie tengok MakNjang breastfeedkan Mia, Ummie rasa sedih sangat. Terkilan. Tapi memang x de rezeki nak minum susu Ummie. Kemudian, Dani mula meniarap and merangkak… cukup 9 bulan Dani berjalan pulak.

And today.. you are already 1 year old. Harapan Ummie & Abah, bila besar nanti, Dani jadi anak yg soleh, sentiasa sihat, ceria, kaya dan berjaya (ikot kata Dr. Azizan). Always remember, no matter what.. Ummie, Abah, kakak2 and abang2 Dani always love you and will always be there for you.



HAPPY BIRTHDAY ANAKKU, MUHAMMAD DANIAL FITRI!

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.