Welcome to our blog
There was an error in this gadget

June 25, 2012

Ciri Suami Terbaik.... Ada ker??


Assalamualaikum!
Hubby soh check tengok dia ada x ciri2 kat atas.... jom tengok.... korang jangan ketawa tau!  Kutuk pon jangan!  Laki aku tuuuuu.....
1.  Solat fardhu cukup 5 waktu.  
Hmm... solat fardhu je?  yg sunat-sunat x yah?  hehehe.... iniiii.... no comment.  huhu..

2.  Ada kerja gaji RM800 - 1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje.  Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.
Setakat ni alhamdulillah.  Ewaahh!!
3.  Ada kenderaan:  moto kapcai dah cantek.  honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet.  Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA.  Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.
Hmm... Moto ada tapi rosak.  Helmet je yg tinggal tapi dah sedekah kat mak mertuo.  Basikal ada tapi anak2 punya.  Kereta ada tapi masa aku ngandung aritu aku gi klinik sendiri... mencik!!!! Sebab dia slalu outstation.  Memang marah kat dia x abih lagi nih!  Mencik!!! uuwwwaaaa.....
4.  Lulus ujian fardhu 'ain sekolah rendah.  Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.
Alhamdulillah.... Pasal mandi memang dia terror!  Dia memang rajin mandi... yg wajib-wajib jer.. hahaha...
5.  Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat "Alif Ba' Ta'" sampai Surah "Iqra' Bismirabbikallazi Khalaq"
Alhamdulillah.. setakat "Alif Ba' Ta'" tu memang ada la dia ngajar anak2.. tapi memang sampai Ta' je la.. lepas tu tata... hehe...

6.  Jenis lurus, baik n hati baik, tak menipu.  Takdelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.
Hmmm.... lurus... errrrr.. baik? memang baik... hati baik?  ye kot.. tak menipu?????? huah huah huah... memang kaki auta kot!  nasib aku lebih penipu dari dia.. hahahahahaha.... kantoiii....

7.  Dia paham kamu, kamu paham dia.  Paham jiwo gitu.  Serasi bersama.  Berbeza tapi boleh masuk.
Errmm... ye kot...

8.  Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak jer.  Depan orang lain sopan santun gitu.
waaahhh!!!! ini sangat betuuull... skang dia tengah try blajar shuffle ngan amirul. hahahaha... comel.. memang comel...

9.  Jenis tak cemburu buta sangat.  Cemburu macam ni ok, "Ehemm.. ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw.."
Memang dia la tu...

10.  Belajar takat PMR je pun tak pe, janji cara dia fikir tu matang dari yg belajar PhD.
Yer...

11.  Kalau dia jenis diam tak de lah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain.  Kalau dia banyak bercakap pun tak de lah sampai dia mengata-ngata orang lain.
Betul.. tapi kalau cakap bab politik aku tertidur pon dia still continue cakap... huhu...

12.  Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.
Statement cam artis - No comment.. huhu..

13.  Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola.  Jika da kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.
Kalau tengok Ustaz Azhar tu memang dia rajin.. tapi x pernah la plak sampai terlupa nak tengok bola... lupa tengok muka aku ada la. .huhuhu...

14.  Boleh susah senang bersama.  Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan.  Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.
Oh!  Ini... memang x sure... masih dalam probation... :P

15.  Jenis senyum sokmo.
Iyer.. sokmo...tapi ngan org tertentu jer.... adush!

16.  Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupun bini dia tak cuns (tak cun x pe, boleh tutup lampu)..
hahahahaha... sangat lucu ini criteria.... rasanya... laki aku fail bab ni.. hehehe... aku pun fail... ngeh ngeh ngeh...

sekian, terima kasih.

June 19, 2012

KadAng-kadang... Jarang-jarang....

Assalamualaikum! Gud morning! it's a new day... Hopefully hari ni lbh effective dr smlm. Sebenarnya dr smalam aku trasa agak frust.... X tau apa keje aku buat kat opis smalam tapi sibuk kemain sampaikan x sdr time lunch n time balik. G toilet pon x sempat... And the worst thing is keje aku yg sebenar x sempat nak wat. Nasib baik sorang bos mc... Tinggal lg dua org.. Tu pon dh cam x ingat dunia wat keje.. X dpt aku nk bygkan august nanti cemana.... Hopefully aku leh wat keje aku peacefully today... blh wat keje2 aku yg still terbengkalai sejak dua tiga menjak ni.... makin hr dah cam gunung.... Kn hbskan sebelum august! Mesti! kalau x memang aku gali kubur sendiri la jwbnyer....

June 13, 2012

loqlaq!

assalamualaikum.... nk habaq kat hangpa arini aku sgt loqlaq... menatang apa la plak loqlaq ni kan.... ha... ni la menatang yg plg cute dan paling bes dlm dunia.... meh nak habaq.... tau dak dua tiga lately ni aku punyala sibuk kat opis... hehari dok blk mlm.. weekend pon kena pi kheja... dush!!! mata sampai nek lebammm.... pagi ni aku bgn lambat. sedaq2 truih melompat pi bilik ayaq mandi... tp bkn mndi p. ramlee ek! tlg sket!! truih aku sms mak aku kt aku x dpt pi sana hr ni. terpaksa drive p opis. slalunya aku tumpang p kheja ngan adik aku.. saja la leh sambung tidoq dlm kreta.. tp pg ni x smpat... aku dok kelam kelibut kluaq ghumah pukui 8am. sampai kat opis kawan aku tegoq... "ur slipper is memang like that ke?" aku pon tgk la kat slipper aku...nuuuunnnddiiiaaaa... sebelah kaler biru sebelah kaler pink. sblh slipper aku yg sebelah lg slipper anak aku... nasib design n size sama.... haru betoi... pehtu masa nk blk aku dah babai2 seme org truih la pi parking nk balik... tup2 baru prasan... aku x amik handbag dr dlm drawer opis... dah kena patah balik pi naik ataih amik hand bag ngan kunci kreta. haru betoi... org nk cpt jd lg lmbt. masa dok drive plak aku dok pikiaq macam2 sampai x prasan simpang nak pi tol rumah aku.... bl dh dekat baru trperasan signboard rawang... haddooiii.... dr lane 3 aku cilok lori minyak tkt trlepas simpang. apalagi... kena hon panjang la... ni la dia akibat tidoq yg x cukup.... esok kena mangkit pukui lima stengah nak kena pi kheja awai kena sampai sebelum pukui 7 pg. so hr ni aku tidoq rmh mama sbb nk pi kheja sama ngan kawan opis. esok opis ada wat conference kat shangrila... jd gorila la aku sok....loqlaq sungguh aih! td pi isi minyak kreta dok teringat nk beli prepaid tp lupa jgk.... nak kluaq la la ni pi beli mau kena maki ngan bapak aku... hadoooii.. hopefully esok tarapapa lah... ni mata aku dok gatai x leh tidoq. jgn esok x leh mangkit sudah.... kalau hubby ada kan baguih... leh jadi driver kesayangan.... dah. tu je... korang paham ke apa yg aku citer ni? x paham sudah... bkn ada hadiah pon kalau paham. nak tido... babai!

June 6, 2012

13th Anniversary in Terengganu

Assalamualaikum!


Hihi.. huhu... hehe... pejadah nyer la plak tersengeh2 ni kan?  haha.... dok sengeh melebar telinga ke telinga nih.. .x abih senyum lagi...


Ok.. nak citer... 28 May aritu kita kawen... eh!  bukan!  nikah!  eh!  ye la nikah tapi 13 tahun yg dulu.. hehehe... shared this date with my colleagues juga - Nazalina Che Din & Nizam Amin.


Memandangkan kami ni dok berjauhan... ecewaah... and 28 May tu was on Monday, so, kitorang x de ler seleberet pepe pon time tu.... tapiiiiiiiiiii.... 


taddaaaaaaa... aku dapat nih from En. Shah... hehehehe...
jeles x? jeles x?
sila lah jeles... 


En. Shah bagi ni masa dia balik awal aritu.. adiah enibeseri katanya... maka tanpa segan silu wajahku pon berseri-seri lerrrr... trus campak bag merah yg besar yg mak n mak mertua aku suka tu ke tepi and trus transfer bembarang masuk dlm bag nih.... memang habis madu sepah buang je la nak wat aper lagi.... sok nak pakai kutip la balik...


Seterusnya.. eceh... tepat kol 12.01 tengah malam 28 May tuh, En.Shah kol lah wish happy enibeseri... huhu... aku tengah wat taik mata sambil mimpi apa ntah x hengat trus tersipu2 atas katil.. hehehe... aku x lupa.. actually dah set alarm nak bangun tipon tapi tu la... telinga aku pon dah shut down dedua... x dengar la bunyik alarm tu... sowwiii yerrrr....


Memandangkan aku x kasi apapa pon kat dia aku plan gi Terengganu kengkonon nak spend time tugeder2 ler.... so, weekend baru ni aku pon pi la Terengganu.... naik bas.  Napa naik bas?  sebab slalu bila aku hantar dia naik bas, aku terasa cam nak naik bas jugak.. dh lama kot x naik bas travel jejauh ni.. dulu las masa study kat Perak.... so, terkinja2 la aku sat nak naik bas ngan En. Shah... nasib cadangan diterima....


Nek bas ari Sabtu, bas supposed pukul 10am, tapi dia mai pukul 11am.  Amik bas kat Greenwood... my lil bro Parley yg tlg hntr gi Greenwood tuuuu... sian dia keje balik kol 3 pagi pas tu kena bangun pagi jugak antor aku gi Greenwood... jasa mu ku kenang.. hiiiiii....


Naik bas, harus la peghak sat...
maklumla dah lama x nek bas..
naik plak ngan En. Shah...
Gedik la sat....


Aku memang x suka long journey nih..
nak muntah plak rasa...
pening2... tapi bukan peknen ek..
so, harus la aku tidor...
En. Shah tirgoda maka snap la gambar aku tido...
comel kan?  kan?


Tiba2 bas benti kat tepi jalan...
masa tu baru lepas terowong... belum sampai tol lagi...
En. Shah kata seme pasal aku nek bas...
Bas terkejut... 
Ceh!  2 jam jugak la sangkut...
Aku ajak En. Shah main cap kalicap..
Dia tak mo... sedey jer.... sampai hati...


Gi sana redah jer actually.  x book hotel/motel/rumah tumpangan pon... so, lepas sampai umah sewa En. Shah aku pon buat la bisnes kecil2an... masuk toilet dia... perrrrggghhhh!!! hampir pitam! Umah orang bujang la kata kan... Bujang senang... tsk tsk tsk...

So, malam tu kitorang pusing2 area Kemasik & Paka carik bilik nak tidor... seme fully booked kot!  Ye ler.. cuti sekolah.. finally jumpa gak kat Paka.... RM60 semalam.. boleh ler.. .nak tumpang tidor je pon.... 


Esok nya tu, ari Ahad ler... hubby terpaksa keje... so, aku pon lepak2 tunggu dia mai amik... dalam kol 11 cenggitu dia jemput gi bekpes.... actually ni 2nd time aku gi kedai ni... Ari Sabtu tu dah gi dah cap teh kat situ... sedap gak makanan dia.... nama kedai dia Saltwater.  Near McD.  Kalau korang gi sana singgah la kat sini... ok makanan dia.... sedaap!

Ni gambar poyo aku bersama air yg dipesan ...
Yg belah kiri tu air En. Shah - Capuccino Vanila...
Yg belah kanan tu air aku - Limau Asam Boi...
Yer.. first time tengok air limau kaler putih...


For bekpes, aku order bekpes set dia.... 
Emmmm!!! Shedaaappp!!!!


Pas tu En. Shah kena continue buat keje dia.. so, dia campak aku kat Mesra Mall.  Aku pon pusing2 pas tu gi tengok wayang citer MIB3 - show kol 12.30tgh.  Ingat nak tengok citer Snow White tapi lambat sangat show dia.. takut kalau En. Shah abis keje awal dia kena tunggu plak.... so, layan jer MIB3 nih... aku pon memang minat ngan Will Smith nih.... tapi kalini citer MIB nih ok je la... x la hebat sangat... tapi memang boleh layan la... x de la sampai wajib tengok... x tengok pon x per tapi kalau tengok memang best la... cuma x la terlaluuu best sangat... ok ok jer... paham?  Ada 2 jer citer omputeh... yg lelain seme citer Melayu.... hmm.. kalau Aaron Aziz yg berlakon harus aku tengok.. tapi pelakon2 nyer x menepati citerasa tekak aku nih so, fogedid.. 

Dalam kol 3.30pm baru En. Shah jemput aku dari Mesra Mall.  Kami pusing2 Kuala Terengganu... yeeeehhhaaahhh!!! Orang peghak dah mai daaahh....

Masjid Rusila...
Tercarik2 gak mana satu agaknya umah Hadi Awang...
X tau yg mana satu... sebab yg ada kat situ x de pon rupa cam umah org politik..
if you got what i mean... :P


Yeah!  yeah!  I was here... huhu!
Kan dah cakap peghak!
korang jangan plak peghak tengok aku peghak ek!


Ni singgah kat Pantai Batu Burok untuk tangkap gambar jer...
5 minit pon x sampai...
X sempat nak carik batu2 yg burok itu...
turun keta kelam kabut amik gambar pas tu trus nek keta balik..
janji rasa la pantai tu...
ingat nak lepak sebab angin memang kuat sangat waktu tu... 
tapi takut x sempat sebab nak kejar bas utk balik kl balik malam tu...
yer... sedey....


Orang dedulu memang suka tulis atas batu kot...
betul la kata Sudirman tu...
Ni Batu Bersurat...
Tapi x sempat baca apa dia tulis...
Sebab benti tepi jalan jer amik gambar...
Bukti aku dah sampai sini.. yeeehaaa...
Poyos!


Pas tu ternampak istana lama nih...
Kalau rumah aku cenggini memang sesat dlm umah sendiri la kot..


Maka sampai la aku kat sini....
Pasar Payang....
Ingat x turun.. tapi En. Shah kata alang2 dah sampai jenjalan la sat..
Memang sat sangat jenjalan kat sini... 30 minit pon x sampai... 
:(


Cantik kan bangunan nih!
tapi aku x naik atas pon... 
Bangunan ni ada kat depan Pasar Payang....
I like the design and the colour... ohsem!


Durian!  Banyak!  Hadoiii.... sluurrrppp!
Niat di hati nak beli bawak balik KL
*cam kat KL x de durian kan!
Tapi takut drebar bas x kasi aku nek bas...
sian aku...


Ini lah dia Pasar Payang!
Actually aku x suka gi pasar...
Tapi pasar ni bisa membuatkan bijik mata aku hampir terlompat keluar!!!


Tangan raba kain yg kat bawah.. 
Mata melilau kat atas...
Hadddooooiii!!! Leleh ayaq lioq cek!
Memandangkan ayaq lioq jer yg leleh bukan duit..
Maka cek x beli pon...
Kalau beli nak kena beli banyak....
Finally aku beli keropok jer ....


Masjid ni pon cantik!  I looiiikkkeee!!
1 thing about Terengganu...
Masjid sangat lah banyak dan jarak antara masjid2 nih x la jauh mana pon....
Sebab tu x penuh...
sebab masjid dekat2...
*mata ke atas sambil geget sepuluh jari...
well... better la dari kosong trus.. kan! kan! kan!



Another thing about Terengganu...
They really proud of their language..
Cayalah owang Ganu!
See... Mok Ngoh Snow Wash...
Ada jugak aku jumpa tempat tu namanya Titian Berayun
Tapi sebab Ganu punya pasal... signboard dia tulis Titian Berayung...
Toilet pon ada tulis jugakk..
Oghe Jantan utk tandas lelaki..
Oghe Tino utk tandas pompuan..
Mu hebak! Hebak lalu!


Hari dah gelap...
Leh tengok masjid terapong ni dari jauh jer.... 
sorry gambar x clear..
camera BB la katakan... 


Perkara wajib dibuat bila sampai Terengganu ialah...
Makan sata!  
Huuuaaaaaahhh!!! Sedap giller siot!
Marvellous!
En. Shah beli 2 batang kat aku...
1 batang ada 5 ketol.. so, aku dpt 10 ketol...
Makan punya makan punya makan...
sampai tinggal 2 ketol jer... aku mula stress!!!
berpeloh ketiak menahan diri utk abiskan sata...
tapi kejadahnya nak simpan sata tu kan!
makan je lar! Dem!  sedeynyaaaaaa....


Pas tu singgah sat kat Rantau Abang...
Wat per kat situ?
Gi toilet jer....


Kat sini la public toilet yg paling cantik n wangi n bersih pernah aku jumpa...
bayar 30 sen jer....
worth it!
I looiiikkeee!!! 


Tiba la time utk balik KL balik.. bas pukul 10.15pm tapi cam biasa lewat la... dekat kol 11 baru sampai...


Balik, aku ngan En. Shah naik bas Nice... memang nice!  Selesa babe!  Harga tiket cuma RM43 jer... Sangat selesa.. maka ke-peghak-kan aku pun semakin bertambah.... tapi kalini aku ajak En. Shah peghak bersama2.... x la lonely sangat... :D...


This was our dinner... roti jer.. prepared by Nice... :)


Lihatlah ... hebat x?  ada selimut & bantal kecik...
suker tahu!


Hubby balik Terengganu balik ari Isnin malam....
Dani dah tidor dah masa tu..
Sempat snap gambar dia yg tidor dengan amannya...
Maka kena tinggal la dia...
X ikot gi antar Abah gi Greenwood nek bas balik Ganu...
Dani kena tinggal.... 
Abah nyer plak leleh ayaq mata sebab kena tinggalkan Dani...
X per.. ada rezeki kita dok tugeder2 ek!
Insyaallah...

Aku nak gi lagi Ganu!
this time together with kids...
Kena kumpul duit dulu.. nak shoppiinnggg!!!!


Sekian sahaja saya melaporkan dari bilik termenung...
Sehingga berjumpa lagi...
Assalamualaikum!



my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.