Welcome to our blog
There was an error in this gadget

February 29, 2012

29 Feb

Assalamualaikum!

Harini 29 Feb... anything special?  Sama jer bagi aku... mai opis, keje, balik keje main ngan Dani, amik Is balik tusyen, tido.... and same rotation for tomorrow...

Have a nice day peeps!  See you again in the next 4 years wahai 29 Feb!  Insyaallah!

February 28, 2012

Hmm...

Assalamualaikum!

I miss blogging... but really have no time to update... lots of stories to tell.. but very bz with company's event.... and work... and kids... tired.  Lucky hubby always give me support...

Thanks En. Shah.... hmm.. why am I calling him En. Shah?  Coz he's my boss at home lah... when can I get my gaji laaa??? *heeee.... wink! wink!*

Was here at 8 am.. but have to start work... lots of urgent things to do ... must finish before the despatch come.... haish...

Got to go... have a good day peeps!

February 17, 2012

x suka tahu!!!!


 Assalamualaikum!

Bukan niat di hati nak berlagak ada 2 monitor... 
tapi dah memang terpaksa guna utk buat keje... 
hmmm 1 monitor x cukup?  gila kuasakah?  
x giller pon... x nak pon.. menyemakkan meja jer...
cer tengok ni ha... semak meja kan! 
Adik!  Cepat la amik balik monitor ni...
x sukerrr...
stress... sebab rasa keje x abis2 bila meja penuh.....


dan antara benda lain yg aku x suka...
bila ada keta yg buat illegal parking kat belakang keta aku..
pi la parking kat belakang keta orang lain!
banyak2 keta, blakang keta aku jugak ko nak parking.
x tau ker kat situ x leh parking?
Ada sebab tau dorang x buat petak parking kat situ..
menyusahkan aku nak reverse keta jer...
x suka tahu!
 

haritu kat stn ketapi rawang...
cenggitu jugak...
belah kanan ada tembok besar cina ...
belah kiri keta besar parking rapat plak tu..
kat belakang pon ada gak yg tergila2 parking..
aku nak reverse cemana??
dah la ari ujan..
gelap lak tu x de lampu...
x suka tahuuu..
finally.. hamik ko!

 hmm... ni ayat berhemah lagi ni..
nasib baik aku nak cepat...
kalau x memang aku tunggu...
gangster?  bukan niatku...
tapi darah itu mengalir di tubuhku..
hahaha.. poyos...
ye lar... kalau nak jadik kurang pandai pon..
agak2 ar.. jgn menyusahkan orang...
x suka tahu!!!

 ni lagi satu benda yg aku x suka...
hmmmm...
x suka tahu!!!!


setiap kali lalu tol..
mesti lorong TnG / smartag lagi panjang queue.
X suka tahuuuu!!!!!
 

Begitulah ceritanya...
Sekian, terima kasih.

Selamat Pengantin Baru Skem & Wana!!

Assalamualaikum!

Tanggal 3 February 2012, our dear friends dah sah jadik suami isteri.  Alhamdulillah.  So, the reception was held on the next day, 4 Feb at Dewan Komuniti Taman Koperasi Polis 2.  Hubby met his former colleagues masa attending the reception.

Food was nice.. ada choc waterfall... yg leh makan ngan buah strawberry, grapes.. cam ala-ala Siti Nurhaliza kawen tuuuuu.... tapi ada lagi best... jeruk mangga!  perrrgghh!!! lama giller x makan jeruk. 

K.  Let the photos do the talkings.... to Wana & Hazrey... Congratulations!!!! Finally!!! Yeeaaahhh!!! Pe lagi... kejor yop kejorrrr!!! ngeeeeee...



Muka nebes campur hepi.. hehehe



pak kepak kepak kepum kepum kepum... 

raja sehari.. hmm.. sehari pun jadik lerrr..

kids really enjoyed the choc..
pengantin lama.... :P



 Dani geram ngan gegula kakak.. heeheh


purple... i looiiikkkeee!!!
 







 seronok sekali sekala dengar bunyik gong.  
GONG! GONG! GONG!
heeeee heee...
Aku memang suka gi kenduri kawen...
suka makan nasik minyak...
sedaaap!  
ada sesapa nk kawen.. jemput la kitorang... hehe
Taaaaaaa

February 2, 2012

Babah...


Yaaaaa... inilah Ayahandaku.. juga dipanggil Ayahanda oleh sahabat2 dia... walaupun x de kene mengena ngan keluarga kitorang... Tapi kami sekeluarga panggil Ayahanda ni Babah... bukan baba black sheep tu ek... tapi Babah.... okeh2.. pandai...

26 Jan @ 4 am aritu rcved an sms from my lil bro Parley... kata dia kat spital slayang dengan si Khalis (Fatin's hubby) sebab Babah sesak nafas.  So, dia nak kasitau la dia x leh pi keje... aku ngan dia kan satu opis... tapi kul 5.50am bila alarm bunyik baru aku terbaca sms tu.. trus aku pon decide x mo gi keje... takut pulak jadik pepehal.. better standby kat spital kan... Babah memang dah ada sakit darah tinggi bebaru ni... darah dia dok tinggi jugak x mo turun2.  Babah memang panas baran orangnya.. so, nak turunkan darah dia tu bukan senang.  Tapi kalau nak naik kan darah dia.. guna jari pon boleh....

Selain daripada itu (ececeyy.. ayat...), Babah skang ni cepat lupa.. ni la salah satu effect nyer kalau isap rokok banyak sangat.... bila dinasihat.. dia marah.  Punya lah dia x leh idup tanpa rokok tu... time sesak nafas aritu pon dia isap rokok lagi.. tapi isap jejauh sket.. kengkonon x nak kasi orang kat dalam rumah tau... Tapi dia lupa.. bau rokok tetap melekat kat badan dia... tangan dia... nafas dia... sampai anak2 aku pon cakap... Atok ni bau rokok kuat sangat la... tapi bila anak2 aku cakap x elok isap rokok dia x marah pulak... dia kata "Orang x isap rokok pun mati jugak... doktor pon sakit jugak.. Atok pon dah lama idop... Mati pon x per.."... hmmm...

Babah ada masalah saraf.  Tulang belakang Babah sudah tekan itu saraf kat belakang tulang dia... so, aritu Babah start sakit... pas tu tangan sebelah x leh gerak... ingatkan kena stroke tapi bila cek, bukan stroke... rupanya pasal saraf dia... tapi alhamdulillah lepas diurut tangan dia tu boleh la bergerak.. boleh la dia nak bercucuk tanam / nak basuh pinggan / cuci gigi palsu dia... huhu...

Tapi masalahnya ialah masalah pelupa Babah ni.. kengkadang kena bagitau dia banyak kali.  Haritu dia dah confuse aku ngan si Fatin... dia dok panggil aku Fatin.. Fatin... aku kata ni Mimie la Babah.. bukan Fatin... Fatin keje... pas tu dia trus marah... dia kata "Ya!  Aku ni dah gila!".. see!  see!  senang je nak buat dia marah kan?  walaupun bukan itu niatku... cemana x naik darah tu?

So korang dah tau la perangai panas baran aku ni ikot sapa kan... hmmm... Risau gak masa dia masuk spital pasal sesak napas aritu... trus kasitau kat hubby pepagi buta so that hubby kengkonon leh bagi kata2 semangat la... tapi senyap jer mamat tu.. x kol aku pon.  rupanya dia trus kol Parley kat spital tanya keadaan Babah.... menantu mithali la tu kononnyer.. hiiii...

Ingat nak pi spital.... tapi dalam pukul 10am, Parley bagitau Babah x jadik admit.  Doktor soh tunggu result X-ray, darah seme.. kalau ada papa baru dorang kol balik for further check up.  Hopefully x de la masalah jantung ke haper... So, aku pun rilek2 ler... niat di hati nak melawat dia nanti kat rumah.. ye lar.. dah amik cuti pon.  so, tengahari tu, bila aku dah siap2, aku berniat nak kluar pi Tesco beli barang dapur pas tu shoot trus gi tengok Babah. Bila dah siap wangi2 seme, turun bawah tetengok.... jeng jeng jeng....



Dah tercongok hubby kat rumah.. tapi sebab pening kepala dia tido sat.  Dia kata nanti petang sket baru gi Tesco and trus gi tengok Babah... ok lah... Petang tu kami pon shopping kat Tesco.. as usual, Dani yg paling hepi sebab Abah dia ada n dpt jenjalan n naik troli...





Okeh.. sambung citer pasal Babah...


Bila babah sakit ni memasing cuba menahan hati melayan kerenah Babah.  Ye lar... orang sakit ni memacam kerenah.. pas tu orang cakap bila kita dah tua ni perangai kita cam bebudak balik.... ditambah pulak ngan panas baran dia tu.... hmmm.. kami anak-beranak pon leh tahan baran jugak... sebab tu aku kalau gi melawat dia x boleh dok lama... bukan niat nak jadik anak derhaka.. tapi sebab x nak jadik anak derhaka la aku x dok lelama... amik tau dari jauh jer.. tapi idok la sampai x amik tau langsung.... nasib baik dia masih sihat utk uruskan diri sendiri... tapi andai satu hari dia x dpt nak uruskan diri dia sendiri.. aku x keberatan utk jaga dia... ye lar.. esok2 kita pun tua jugak... dulu dia jaga kita, skang tiba masa kita jaga dia pulak.. betul tak?  kalau kita derhaka, esok2 anak kita pulak derhaka kat kita.. nauzubillah.... aku x mo cenggitu.. x mo.. x mo...

Cuma yg paling aku risau, sakit pelupa dia tu... makin menjadi2.  sampai letih jugak nak layan.. hmm.. jangan la aku dpt sakit cenggini.  tapi sian jugak kat dia... bukan x kesian... he's still my father.. walaupun aku x berapa rapat dengan dia.. sebab aku la anak yg paling dajal dalam keluarga.. aku sorang jer yg kena marah sampai bukak silat orang tua tu.... yer.. Babah memang pandai silat.  Babah juga bukan calang2 orangnya...

Babah ada terlibat masa peristiwa 13 Mei dulu... mempertahankan orang melayu... seluruh area Gombak, Selayang, Kepong, Batu 5, Jinjang dan yg sewaktu dengannya kenal Babah... tapi nama glamour nyer Dodok.. Ganas abis la tu nama tu.... Hubby aku slalu diberitahu... ko kawin ngan anak Dodok ker?  Uikss!  Bukan calang2 orang bapak mertua ko tu... jgn memain.... hmmm... ada org pernah nampak dia tumbuk buah kelapa yg masih bersabut sampai pecah... memang baran kan!  pernah jugak dia tepuk tiang letrik sebab marahkan seorang lelaki yg berpangkat Dato' yang sangat megah dengan gelaran Dato' tu... tiang letrik tu senget.... nasib x tumbang.. kalau x, tak de letrik la kejap kawasan tu...

Tapi seganas2 Babah.. Babah sangat.. sangat.. sangat menghormati orang yg lebih tua dari dia... sangat ok!  Itu yg aku puji.. dan dia rajin tolong Mama berkebun, basuh pinggan mangkuk, basuh kain, sidai kain, lipat baju, siang ayam, ikan, sayur etc... dia dah biasa buat keje2 rumah sebab dulu dia hanya bersekolah setakat darjah 6.  Dia jaga Atuk ngan Nenek aku and adik-beradik dia yg lain. 

Hopefully Babah dpt cool down a bit... biar darah dia x tinggi sangat... skang ni kolestrol dia pon tinggi... hmmmm... walaupun kami anak beranak x rapat ngan Babah, tapi kami pon x nak Babah sakit.  Nak Babah sihat dan panjang umur.... so, Babah.. chill okeh!

Along cakap dia tgh sakit belakang.  slalu kalau dia sakit belakang, Babah la yg jadik tukang urutnya... yer.. Babah pon boleh urut orang.. tapi bukan semua orang.. yg rapat jer.... tapi skang ni Babah dh x leh urut.. Along sedey... Along pon.. chill okeh!  pakai je la machine urut kat rumah Mama tu... dah.. x yah emo2.

Hopefully Babah will get well soon.

Tebaaaabooommm!!!

Assalamualaikum!

Smalam masa tengah best2 lepak2 depan tv.. maklumlah cuti Hari Wilayah... sambil menikmati cekelat yg aku dapat from my boss.. cekelat ni.. cekelat ni... hehe..


Rumah pon sunyi jer sebab sekolah.. ye lar... KL jer yg cuti.. Selangor x... Dani pon tidor... tetiba... prrrraaaannngggggg!! Kedebuummm!! Tebaaaabbbooommmm!!!!... tercampak segala cekelat kat tangan aku trus berlari tengok Dani dalam bilik.... tapi aman jer mamat tu tidor... nasib baik... ingatkan apa benda la yg pecah or Dani jatuh katil ker... apa ker... maid aku pulak tengah semayang asar.... Pas tu terdengar bunyik kecoh2 depan rumah aku.... apa hal nih?  org sebelah kena rompak ker?  Dengan kelam kabut nyer aku carik sluar panjang n tudung.. rupa2nyerrrrrr....


Kereta putih tu kereta org sebelah rumah aku ni.. (tu yg tengah tangkap gambar guna phone dia tu... baju biru tu wife dia... budak yg dok mencangkung pakai baju belang biru merah kat belakang tu yg langgar kereta dia...) parking kat depan rumah aku.... sebelah rumah dia ada rumah anak2 yatim. Salah sorang anak yatim tu la yg bawak kete proton tu, menggelabah.. baru first time nak bawak kereta... nak tekan brek tapi tertekan minyak.. apa lagii... ter kiss la keta org sebelah ni.... cina depan rumah aku ni plak masa tu dia baru nak kluar tapi ternampak eksiden dpn rumah aku ni trus dia tahan budak tu... and tipon polis. Memang kecoh.




Budak yg langgar kete putih tu umur 15 thn. Kereta tu x de road tax n insurance. Trus tipon owner kereta... apa lagi... bergaduh dlm tipon ler jiran sebelah aku ni ..... bila owner kereta proton tu dtg, she was carrying her baby... she said baby dia kena demam campak. Anak2 yatim tu tolong dia angkat barang nak pindah rumah. Bila masuk Asar, dia soh anak dia hntar anak2 yatim tu balik sebab hujan masa tu... anak dia pon baru umur 15 tahun. Kereta proton tu plak baru kluar bengkel, repair n cat. Tengah proses nak hantar puspakom seme la nak cek.. ye ler.. kereta lama... bila tanya husband dia mana.. kesian pulak tengok dia ngan anak dia yg demam campak tu... dia kata husband dia tengah buat dialisis kat Jln Ipoh. Dia pon x bagitau hubby dia.. x nak hubby dia risau...

Hmm.. kesian aku dengar story mory dia tapi dia tetap salah ler.. sapa soh bagi anak dia bawak... dia kata anak dia biasa bawak kereta.. setakat dekat2 jer insyaallah dia percaya la anak dia bawak... tapi rupanya anak dia plak kasi kawan dia yg anak yatim tu bawak.. kengkonon nak ajar bawak kereta la... hmmm.. macam2. Nasib baik time tu x de orang lalu depan rumah aku.. sebab time tu selalunya bebudak ramai jalan depan rumah.. org jogging pon ramai.. anak2 aku pon slalu main depan rumah.... tapi smalam bebudak ni gi skolah petang.. ada koko kat skolah... hmmm...




Kereta ni tengah parking lurus jer depan rumah aku ni... tapi leh tersenget... bergerak bila kena langgar... leh bayangkan x betapa kuatnya?  bukan kereta mesia ek... honda.. kalau kancil ker.. kelisa ker.... proton jugak ker... sure dh damage terok ni....


Memacam dituduhnya jiran aku tu kat pompuan ni.. kata ntah2 tu kereta curi... tapi bila polis datang pompuan tu explain la kat polis tu kata kereta tu dia baru beli n dlm proses nak gi puspakom, tukar nama apa semua... polis pon nasib ok.. dia soh settlekan dulu kat luar.. kalau x leh settle baru dia soh jiran aku ni buat laporan polis.  beriya2 pompuan tu mintak tolong settlekan kat luar sebab x nak kena saman n x nak bebudak tu masuk lokap.  ye ler.. aku kesian jugak.... bila jiran aku ni marah2... aku try jugak tenangkan... so they start complaining pasal bebudak ni la....

Emak jiran aku ni kata anak2 yatim ni memang slalu bagi masalah kat dia.... dulu pernah nak curi kereta cina depan ni... katanya.. bila aku tanya penjaga anak2 yatim ni... katanya bukan budak tu nak curi. cuma kebetulan kereta dia sama ngan kereta cina depan tu.. pajero biru.  so, budak ni x perasan sebenarnya kereta yg dia bawak meronda taman tu rupanya kereta cina depan tu.  Yg peliknya kunci kereta dia boleh pulak bukak kereta cina depan tu... polis datang jugak.. polis pon siasat.. last last polis cakap memang salah faham jer.. settle luar.. tapi dorang ni dok kata bebudak tu nak curi kereta...

Emak jiran aku ni pon komplen lagi kat aku and polis kata bebudak ni memang bawak banyak masalah kat dia.. buang sampah kat rumah dia la.... baling kayu kena kereta dia sampai kemek... kena bayar beratus2 repair kereta.. main bola masuk rumah dia sampai pecah pasu2 dia... aku pulak memang x pernah la ada masalah ngan bebudak tu.. tapi memang slalu la tengok bebudak tu merayau2 depan rumah aku tu... kengkadang dorang lepak depan rumah dorang... memang kengkadang dorang ni pon buat bising... tapi... x jadik hal la kat aku.. so far la.... aku pon kenal ngan penjaga dorang tu... sian gak anak2 yatim ni.... tapi tu la.. nakalnya kengkadang x masuk akal... bukan anak2 yatim jer yg tinggal kat situ.. ada yg mak bapak x sanggup jaga sebab anak2 dorang nakal sangat.. kengkonon nak soh anak2 dia jadik orang la kat situ... blajar agama... hmmm... x tau nak cakap apa.... nasib baik x langgar gate rumah aku.  Kalau x... aku pon bukak silat kat situ kot! 

Kereta aku pulak... hmm.. ari Isnin aritu lepas amik Is from tusyen, tunggu Farah pulak kat tempat tusyen dia.. sementara tunggu dia kluar... aku gi kedai buku kat sebelah tpt tusyen dia tu.  Masa nak balik.... tup tup handle kereta aku jadik cenggini.... hadoiH!


Mana pulak perginya cover handle ni.... hmmm.. tunggu hubby balik la soh dia jadik mcgyver.... skang ni aku tawakal jer ... hopefully x jadik papa la kat keter aku.... Amin!

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.