Welcome to our blog
There was an error in this gadget

September 13, 2011

Raya 2011 back to back N3.. :)

Adush!  Niat di hati nak buat post pasal raya ni dah lama.  Tapi masa x de.  Pas tu plan nak buat Part 1, part 2 and so on, tapi malas jugak... so, buat back to back la...

1 Syawal tahun ni jatuh pada tarikh 30 Ogos 2011 (Selasa).  So, dpt public holiday 3 hari - 30, 31 Aug & 1 Sept.  Ramai orang amik cuti ari Isnin & Jumaat.  So, direct seminggu cuti.  Tapi aku x amik.  Sebab raya kat KL jer.  Thn ni dengar khabar nya jalan ke Utara sangat sesak.  Selatan ok lagi.  Uiks.. beraya kat KL ke?  apa pon, KL tetap lengang tiap kali raya... ku sukaaaaaa... hehe... kalau hehari jalan cenggitu kan besss?

Raya tahun nih temanya MERAH ye mak ngah!

Ok. citer pasal raya.  Raya pertama, beraya di 6 buah rumah.  Hebat x?  X hebat sangat. Masa bebaru kawen dulu, terkezut jugak bila ikot family hubby beraya.  1st day raya jer 12 buah umah kot!  Meriah!  Sampai umah kol 2 pagi kot!  Sakan!  Tapi tahun ni 6 rumah jer dulu yer...

Rumah pertama... ibu mertua ku laaa...
1st time raya umah mak kat selayang dulu..
slalunya gi kepong dulu baru gi slayang..
tapi taun ni umah selayang dulu yer... :)
Memana dulu sama jer...
tapi x de tangkap gambar..
mmm... letak gambar ni laa.. hehe

Rumah ke dua... rumah mama kat kepong..
gambar banyak!  tapi belum dpt dari my bro - Apit..
Nanti lah.. kalau dah dpt nanti akan ku uploadkan di FB..hehe
banyak lagi gambar nak letak.  overload plak ni nanti...

3rd house - Umah Mak Ngah di Kota Damansara.
Slalunya, Mak Ngah masak laksa.. SEDAP OK!
Tapi thn ni Mak Ngah x berapa sihat...
Anak nya, Kak Shida masak mihun sup..
SEDAP JUGAK OK!
Hubby ku amik gambar ni???? apakah?
 kat atas tu gambar kasut flower girls..

 rasanya hubby aku ni dah terbekenan ngan bunga nih...


masa gi umah Mak Ngah ni dah kol 3.30pm dah.
x de gambar kitorang pon.  x per... next haus leh bergambar sakan.

4th house, is rumah Cik Aloi kat Ampang.
12 thn kawen, ni la first time raya umah Cik Aloi...
tsk! tsk! tsk! itu pon sebab si Fatin & Khalis...
Kalau dorang ni x kawen, x tau la bila nak raya kat Ampang..
Fatin kawin ngan sepupu kitorang Khalis..
Khalis ni anak Cik Aloi.. mak mertua Fatin... :P
Tengok burung2 merpati, membuatkan ku teruja nak bergambar...


Seterusnya, rumah ke 5, rumah Nenek Nino kat Sg. Tua..
Ni sepupu2 hubby ku & also Lokman pon ada..
Lokman ni adik bongsu hubby.. 
Yang mana satu?
Yg duduk atas krusi, no. 3 dari kiri, pakek songkok.
Jumpa? hehe
Semua tengah melayan Dani... nampak Dani?
Cer carik.. cer carik.. hehehe..

Giliran anak2 dara pulak bergambar.. 
hehehe.. jgn marah...

menjadi lumrah keluarga hubby, setiap rumah yang diziarah 
akan dibacakan doa sebelum balik.
semoga dirahmati seisi rumah..
amin! sempat lagi peace tu! hehe

Ecah n abahnya... :P

Ni la Nenek Nino..
Nenek saudara hubby..
Dh x larat nak jalan...
Dok ataih krusi roda je la...
Sian nenek.  Smoga dipanjangkan umur..
Sihat selalu.

Rumah terakhir di hari raya pertama..
Rumah Badrul di Rawang, anak Nenek Umi.
Dulu pernah jadik cikgu kelas masa sekolah rendah...
Slalu tersasul panggil Cikgu Umi lagi...
Tahun ni kami melawat Nenek Umi di Rawang..
Di mana ada dia, di situ la kami pergi.
Tahun lepas kat Bkt Jelutong...

Ibu mertuaku (kanan) bersama ngan Nenek Umi (kiri la ofkos)

Pak Lang ngan suami Nenek Umi

Dulu panggil cikgu, skang panggil nenek.. :)

Lepas balik dari rumah ni, masing2 dah keletihan..
So, memasing balik ler...
Kami pon balik rumah.. alang2 dah ada kat Rawang kan!
Tapi adik hubby, Shah Radzi & family mai umah..


Adik hubby yg 2nd last x dpt ikot.. 
dah malam.. x per.. lenkali nak mai habaq naaaa!

The only sister.. hubby's sister & family also x dpt dtg rumah..
coz, 2nd day raya, balik kg hubby dia plak.. x pe la..
Nanti bebila leh mai.. x semestinya raya... kan!

Dah letih, dah malam, apa menu?
Nugget je la jawabnyaaa...
Licin jugak uols!! hehe

Adush!  Dah panjang kot post nih... korang larat lagi ke nak baca (prasan ada org baca la.. hehe)? x per... usaha tangga kejayaan... mari kita teruskan ke hari ke 2.. hehe.. maintain! maintain!

Raya ke dua, kami beraya di 4 buah rumah jer.  Bergerak pon dah tengahari.  Rumah pertama - Rumah Nenek Uda kat Keramat.  Menu: Spageti, nasi impit, kuah kacang, rendang, kuih raya.. sedap!  sampai x cukup makanan semua kami bedal.  hehehe..

Rumah ke2, rumah Nenek Rusmani kat Cheras.  Nenek Rusmani pon dah x berapa larat nak jalan banyak2.  Biasa la.. org tua... kami doakan semoga nenek sihat selalu.

Rumah ke3, rumah adik ipar ku Shah Radzi di Keramat.  Ha'ah, patah balik ke Keramat.  Senang nak solat Asar.  Selesa sket.
  
Hehe.. Aku pakai baju hadiah birthday dari..
Mama, Along, Apit, Paten & Parley... :P

Dani yg x reti duduk diam.. :P

Lepas tu kami terus ke rumah Nenek Usu Kiah kat Shah Alam.



Sesat jugak la ke rumah Nenek Usu Kiah ni.  Sebab jalan dia sungguh mengelirukan.  Malam plak tu. Lepas tu, memasing balik umah tido... dah tengah malam kot! per tunggu lagiiii???

Raya ke 3 - kami balik kampung di Perak.  Melawat nenek (hubby's nenek - arwah abah mertuaku punya emak).  Slalunya nenek ada kat Batangkali, rumah Mak Long tapi kali ni kami ke Perak, rumah Pak Teh nak melawat nenek.  Rumah Pak Teh pon x jauh dari rumah nenek.  Nenek dah uzur.  Umur nenek 84 tahun.  Sian nenek.  Terbaring jer.. dah x larat...


Nanti la aku citerkan pasal nenek dalam n3 yg khas utk nenek jer.

Hm... nampaknya memang terpaksa jugak aku buat part 2 pasal raya nih.  dah x larat nak type dah.  mata dah letih, otak dah tepu.  kita sambung nanti ek...

tata peeps!  take care!  





0 comments:

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.