Welcome to our blog
There was an error in this gadget

September 14, 2011

Nenek oh nenek....

As promised, this post is specially about my husband's grandma.  We went to visit her in Perak on the 3rd day of Aidilfitri.  Planned (nama pon plan) tayar bergolek at 8am.  but org yg buat plan tu pon x bangun tido lagi.  So, finally, pukul 10.30 pagi,.. kami (emak, OG's family n Shamimie's family) berjumpa kat RnR Rawang utk breakfast.  Makan2... kol 12 noon lebih kurang la baru bergerak ke Perak. Kami berjumpa ngan family Ani (hubby's sister) kt tol Tapah...lepas tu konvoy bersama ke rumah Pak Teh di Langkap...Adik x folo coz dia pergi beraya sebelah wife dia kt Pahang....

 Of course bebudak la yg paling happy bila berjalan kan!



Jalan lengang babe!

ada roket lalu.. nampak x? nampak x?

Lebih kurang pukul 1.45pm, kami sampai di rumah Pak Teh Joli kat Perak..
Mak Lang from Kedah & Ucu from Melaka pon ada..
Raya kan!  Semua melawat nenek...

sampai2 jer terus carik nenek...
terkejut jugak tengok nenek dah kurus...
terbaring jer... x larat...
nenek dah pakai diaper.  x larat nak gi toilet dah.
tapi boleh lagi mengengsot2 utk bergerak..
itu pon kalau nenek larat...

Umur nenek dah 84 tahun...
Mata dah x berapa nak nampak..
dia cuma nampak bayang2 jer..
nenek kata dia asyik nak terkencing jer..
sebab tu x nak tido ataih tilam..
takut terkencing katanya..
yg warna ijo tu, tikar getah utk alas nenek takut terbocor...
sebab nenek kencing banyak.. 

alhamdulillah ingatan nenek masih kuat...
tapi ada jugak la yg dia lupa... 
apa yang penting, dia ingat kat akuuu!!! hehehe
anak2 aku pon dia ingat 
cuma yg latest edition - Dani, dia x pernah nampak muka...
ni dok melayan nenek borak..
sian tengok dia terbaring jer...
masa sampai tu dia tido lagi...
agaknya bising (ye lar.. ramai org kan..) dia terjaga...
aku ngan farah pon layan la nenek borak...

antara dialog aku dgn nenek (selepas diedit.. hehe.. utk menjaga sensitiviti kaum)
Me:  Nenek x nak ke baring ataih tilam?
Nenek:  X mo.. nanti nenek terkencing..
Me:  x pe lar..  ni ada tikar getah, nenek kan pakai pampers?
Nenek:  X mo.. panas..
Me:  x sakit badan ke nek?
Nenek:  biasa la.. dah tuo.. sakit jugak
Me:  betul nenek x nak dok ataih tilam?
Nenek:  x mo..

Me:  Nenek kurus.. x lalu makan ye nek?
Nenek:  Eh!  makan lalu!  sedap je makan!  tapi x bleh makan banyak..
nanti nak ke tandas jer.. x nak susahkan orang..
Me:  ish!  nenek je yang pk susahkan orang..
orang lain x rasa susah kot.. semua orang nak jaga nenek kan!
Nenek:  iyo! leceh nak terkoncing..

Me:  nanti arini (masa aritu lar) nenek gi jalan Penang.  best kan!
Nenek:  kalau berjalan ye la best.  Nenek x larat dah.. sakit badan..
Me:  skarang ni nenek sakit badan?
Nenek:  sakit jugak... kat belikat ni ha...
Me:  nenek nak urut ke?
Nenek:  x nak...

Nenek:  anak ko yg sulong pompuan kan.. si Parah..
Me:  ha ah.. nenek ingat ek!
Nenek:  ingat!  dulu x mau balik nak duduk ngan unyang katanya..
Me:  ha ah... kecik lagi dia waktu tu..
Nenek:  yang no. duo si Is, lelaki...
Me:  ha'ah..
Nenek:  lepas tu pompuan balik?  Apo namo?
Me:  Ecah..
Nenek:  lopeh tu siiiiiii.... 
Me:  Amirul.. lelaki balik.
Nenek:  ha!  Amirul.  Yang kocik tu pon lelaki kan?
Me:  ha'ah.  Danial.. panggil Dani jer.. (sambil mata melilau carik Dani)
Nenek:  yang itu nenek x prnah tengok muko... x nampak..
Me:  ni ha Dani nek... (Dani nak korek idong unyang dia.. hihi)

 Tiba2 nenek nak minum..
So, aku dudukkan nenek.  Takut tersedak..
Me:  Mana yg sakit tu nek?
Nenek:  ni ha.. kat belakang ni...
aku pun trus jadik cucu menantu mithali urut belakang nenek sambil melayan nenek berborak...
si farah sibuk dok touching2 unyang dia...
rambut.. kulit... mata.. pipi... semua dia belek..
apa ntah yg pelik sangat kat dia..

Me:  rambut nenek ni dah pendek.  sapa potong?
Nenek:  Mak Long ko..
Me:  waahh.. nampak muda!
Nenek:  senang nak jaga katanya...
Me:  hmm... x yah buat sanggul dah...
Nenek:  nenek lagi suka rambut panjang..
Me:  x pe la nek.. camni pon lawa aper!
nenek hanya mengangguk... *wink!

 tetiba (tetiba lagi kan.. ) 
nenek bertanyakan si Ani (hubby's only sister)
so, aku handover sesi interview tu kat dia..
aku teruskan sesi urutan yg x seberapa tu..
actually agak susah gak nak paham apa nenek cakap..
sebab dia cakap perlahan sangat.. 
kalau x paham tu, ye kan je lar.. hehehe
janji dia hepi... ;P

Me:  sakit x mimie tekan ni?  kuat sangat ke Mimie picit?
Nenek:  x sakit.. sedap!  tapi kalau kuat lagi.. lagiii sedap!
Me:  ha?  takut la nek nak tekan kekuat.  nanti nenek sakit pulak... cam ni boleh?
Nenek:  boleh!  sedap!
Me:  (mmuuaahahahha.... terkembang2 kat situ... ngeee)

Ni gambar Ecah (A'isyah) and Yah (Humairah).
Yah anak Ani... so, dorang ni sepupu la...
Macam kembar x?  :)
Tapi mata Yah lagi bulat dari Ecah... kan? kan?

kat luar umah ada plak orang membakar sampah...
pokok2 kat situ pon terbakar sama...
memang den x berkonan botul org yg suka membakar nih..
x tau ke bakar sampah tu salah di sisi undang2?
boleh didenda dan disaman... tau x?
napa nak mencemarkan udara?
org lain ada hak nak hidu udara yg bersih... napa nak dicemarkan?
kalau x membakar x leh ker?
ish.. hati den yg terbakar skang nih...
memang tak suuukkkkaaaaa laaaaa... tsk!

ok... dah cool sket dah...
sambung cereta...
lepas lunch, kami lepak sat...
dalam kol 4.30pm cenggitu, kami pon berangkat pulang ke KL..
tinggal la nenek... sian nenek..
hopefully panjang la umur nenek... leh jumpa lagi..
jumpa pon setahun skali... tsk!

sebelum balik, Pak Teh ajak pi tengokk umah nenek...
kami pon memang teringin nak tengok umah nenek...
dah lama giller x balik sini...

Ni la kerusi nenek duduk tunggu anak cucu balik kg...masa dia sihat dulu la..
and kat kusi ni la nenek duduk babai kitorang kalau nak balik KL..
uish... sadis... kusi ni dah x de dah kusyen dia... 

Nostalgia...
walaupun aku x pernah jumpa arwah Atok Alias nih..
rumah ni still byk kenangan utk aku...

OG jadik model letter box.. ngeh ngeh ngeh!


ni bilik nenek.. tempat kitorang pompuan bergosip.. hehe
bergosip la sangat kaaannn! hehe

ha! sejak kawen, aku x pernah naik motor nih.. hehe

kat sini la kitorang slalu lepak..
makan2... dan bergosip..
gosip lagi.. hehehe...
kat sini lelaki pompuan lepak..
kat bilik nenek tadi, pompuan jer.... ok..


dapur nenek..

itu mesin racun rumput...
Pak Teh yg punya kot...

haaa... ini la ruang tamu umah nenek..
kat sini la kitorang slalu bergolek2..
sapa jer yg balik kg sure bergelimpangan kat sini...


kat umah nenek ada banyak pokok buah2an..
kalau balik kampung, ada buah2an... memang best!
ada buah durian, pisang, rambutan, etc... best!
menurut sejarah (ewaahh!) arwah atok yg tanam...

ni gambar halaman depan rumah nenek... memang luas...
gambar kat bawah ni cuma separuh jer keluasan dia...

ni perigi lama kat belakang umah nenek..
ntah.. aku x tau criter pasal perigi nih..
tapi x silap arwah atok yg gali...
menurut ceritanya, arwah atok dulu memang rajin dan kuat orang nya..
rajin berkebun, dia siap gali parit lagi!
besar jugak laaa... sensorang jer tau gali!
hebat x? memang hebat!
arwah atok bekas seorang polis.. meninggal sebab eksiden.
aku x pernah jumpa... :(

ni pemandangan di belakang rumah nenek...
rumah yg korang nmpk tu rumah nenek la tuuu...

sungai di belakang rumah nenek...
dulu air dia agak dalam.. skang dah cetek...
dulu, kalau x silap, kat sungai ni la laki aku & kanak2 ribena yg lain mandi...
main terjun2... tapi ada ular!  but x pernah la kacau dorang ni mandi..
lalu je...  hai hai bai bai..


ni gambar kat depan umah nenek... 
amik dari tempat parking kete tadi tuu...
yg kat atas tuuu... 
haaa.. cuaca teramat panas! terik!
gambar x clear...
tsk.. camera bb je kot.. halal je la kan...

sempat jugak kami bawak balik pisang...
dpt la sorang sikit.. hehehe.. rezeki! rezeki!
Alhamdulillah...

 perjalanan diteruskan ke KL..
dalam lebih kurang kol 5pm...
pemandangan sawah bendang sungguh meenyegarkan...



Lepas balik dari Perak, kami terus ke Batangkali, beraya di rumah Mak Long pulak... sakan x?  hehehe... balik dalam kol .. err.. ntah.. x ingat.. tapi memang dah malam laaaa... Esoknya aku n hubby keje... memang tersangat la malas nyerrr... tapi nak wat cemana...

so, tu jer citer pasal nenek.. .heharap nenek sihat selalu dan panjang umur... nenek sempat bagitau aku, katanya kalau boleh dia nak dok umah dia.. x nak nyusahkan anak2.  apapa hal pon dia lebih suka duduk umah dia ngan arwah atok dulu.. tapi nak buat cemana.. nenek dah x nampak.. dan x larat jalan.  seeloknya nenek duduk ngan anak2 dia kan?  dia keep on repeating, x nak nyusahkan anak2... hmm...

slalu kita dengar, ibu seorang boleh jaga anak 10 org, tapi anak 10 org belum tentu nak jaga ibu seorang.. sesuatu yg perlu kita renungkan... aku ada anak 5 orang.  heharap dorang semua nak la jaga aku n hubby bila tua nanti... cam nenek.. anak2 nenek semua berebut2 nak jaga nenek... untungkan?  kesian orang2 tua yang dilupakan kat umah orang tua2 tu... (err... orang2 tua ker orang tua2?  blurrr!!) Harap nasib aku n hubby x cenggitu... anak2.. korang nak jaga ummie ngan abah x sok? (ecah cakap naaaakkk!!! amiinn..)



so, that's all for now peeps... :P.. thanks for visiting... chow!

0 comments:

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.