Welcome to our blog
There was an error in this gadget

July 5, 2011

Maid

Smalam baca sok kabar pasal maid.... tengok nih.

Employers Can Hire Housemaids Without Going Through Agents



Employers can hire Indonesian housemaids without going through agents or a recruitment agency once procedures in the Memorandum of Understanding (MoU) between Malaysia and the republic signed last May have been finalised, disclosed Human Resource Minister Datuk Dr. S. Subramaniam. "For example, if the employer has an Indonesian housemaid whose contract was expiring and she wanted to return to her country, a member of her family would be allowed to replace her without going through the agency," he said after the launching of the national-level "My Skills 2011" programme by MIC President Datuk G Palanival at the University of Malaya, here today. He said both countries were refining the details in the MoU including listing out the procedures that employers need to adhere to.
 
Bernama
 
Baru aritu buat entry pasal maid cuti.  hmm... selalunya dia cuti Sabtu & Ahad jer... tapi ari Ahad petang tu, selepas gi kenduri kawen kat Restoran Nelayan & beli kasut raya bebudak, tipon dia kata nak amik dia balik.  dah alang2 ada kat area tu.  Tup tup dia kata dia nak sambung cuti.  Dah pulak!  bila tanya sampai bila... dia kata 2 - 3 hari.
 
Dah la semalam Incik hubby kena gi Penang.  Flight kol 6.55 pagi kat Subang airport.  Dok terkenang, cemana nak bawak bebudak pepagi buta tu gi airport dan cemana bebudak nak gi sekolah.. cemana aku nak keje... Dani lak tetiba demam.  Haish.. semua nak jadik serentak.
 
Ingat nak amik EL jer tapi keje berlambak lagi nih.  Jumaat ni nak cuti pulak.  semua keje tu ada dateline.  Ari Jumaat minggu lepas boss dah bg heads up apa nak buat ari Isnin ngan Selasa... tup tup maid plak nak wat perangai!  hmm.. ada maid susah x de maid lagi susah!
 
Nasib baik Cik Along baik hati offer bebudak tu tinggal kat umah dia termasuk Dani.  Ye la.  Kalau antor nursery, seorang RM50.  4 orang dah RM200.  Dani lain harga sebab dia baby.  Tak ke bocor poket den?  X bleh.. x bleh... ni nak raya nih.. banyak nak pakai duit. 
 
So, smalam ponteng la bebudak tu.. x gi sekolah.  seronok tak terhingga!  Nak nak plak duduk kat umah Cik Along.  Tapi Farah la yg teruk.  Kena jaga Dani yg demam.  melekat jer kata Cik Along.  Nak makan ngan mandi pon susah.  Bagus.  biar dia tau bukan senang nak jaga anak.  Nasib ada Farah.  Boleh la harap sket.  Dani pon x nak ngan orang lain.  Nak kakak dia jer.
 
Tetiba tengahari semalam Incik hubby tipon kata maid nak balik.  Rindu kat bebudak.  mengada x?  So, smalam balik keje, gi klinik amik ubat demam Dani pas tu balik umah Cik Along, lepak sampai kul 9.30pm baru gi airport amik Incik hubby.  Pas tu trus gi Kg. Pandan amik maid.  Sampai umah kol 12 tengah malam.

 Dani yg tengah demam tapi happy lepas nampak Ummie dia... soh posing ngan cermin mata pon x marah.. layan jer... :P

Letih siot!  Farah la yg paling letih.  tapi dia x bersungut pon.  cuma dia mintak upah.  hmm.. nak basikal jugak katanya.  so, kena la beli kat dia satu basikal nanti sebagai upah.  tapi kena tunggu lepas raya la.  hehe..
 
Harini bebudak sekolah cam biasa.  tengok diorang kesian sebab letih.  Balik tengah malam tadi pepagi ni kena bangun gi skolah plak.  nak wat cemana... susah dulu pendapatan... betul x?
 
Dani meragam malam tadi.  nampak Abah dia, Ummie dia trus x laku dah.  Tapi nak tido kena ada Ummie ngan Abah.  kalau tak merengek x berenti.  Cenggitu ler kalau dah x sihat.  X sabar nak tunggu dia besar.
 
Arini aku puasa.  Puasa ganti.  Last minute?  Ye... tau... nak wat cemana.... korang dah ganti?

0 comments:

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.