Welcome to our blog
There was an error in this gadget

February 2, 2012

Babah...


Yaaaaa... inilah Ayahandaku.. juga dipanggil Ayahanda oleh sahabat2 dia... walaupun x de kene mengena ngan keluarga kitorang... Tapi kami sekeluarga panggil Ayahanda ni Babah... bukan baba black sheep tu ek... tapi Babah.... okeh2.. pandai...

26 Jan @ 4 am aritu rcved an sms from my lil bro Parley... kata dia kat spital slayang dengan si Khalis (Fatin's hubby) sebab Babah sesak nafas.  So, dia nak kasitau la dia x leh pi keje... aku ngan dia kan satu opis... tapi kul 5.50am bila alarm bunyik baru aku terbaca sms tu.. trus aku pon decide x mo gi keje... takut pulak jadik pepehal.. better standby kat spital kan... Babah memang dah ada sakit darah tinggi bebaru ni... darah dia dok tinggi jugak x mo turun2.  Babah memang panas baran orangnya.. so, nak turunkan darah dia tu bukan senang.  Tapi kalau nak naik kan darah dia.. guna jari pon boleh....

Selain daripada itu (ececeyy.. ayat...), Babah skang ni cepat lupa.. ni la salah satu effect nyer kalau isap rokok banyak sangat.... bila dinasihat.. dia marah.  Punya lah dia x leh idup tanpa rokok tu... time sesak nafas aritu pon dia isap rokok lagi.. tapi isap jejauh sket.. kengkonon x nak kasi orang kat dalam rumah tau... Tapi dia lupa.. bau rokok tetap melekat kat badan dia... tangan dia... nafas dia... sampai anak2 aku pon cakap... Atok ni bau rokok kuat sangat la... tapi bila anak2 aku cakap x elok isap rokok dia x marah pulak... dia kata "Orang x isap rokok pun mati jugak... doktor pon sakit jugak.. Atok pon dah lama idop... Mati pon x per.."... hmmm...

Babah ada masalah saraf.  Tulang belakang Babah sudah tekan itu saraf kat belakang tulang dia... so, aritu Babah start sakit... pas tu tangan sebelah x leh gerak... ingatkan kena stroke tapi bila cek, bukan stroke... rupanya pasal saraf dia... tapi alhamdulillah lepas diurut tangan dia tu boleh la bergerak.. boleh la dia nak bercucuk tanam / nak basuh pinggan / cuci gigi palsu dia... huhu...

Tapi masalahnya ialah masalah pelupa Babah ni.. kengkadang kena bagitau dia banyak kali.  Haritu dia dah confuse aku ngan si Fatin... dia dok panggil aku Fatin.. Fatin... aku kata ni Mimie la Babah.. bukan Fatin... Fatin keje... pas tu dia trus marah... dia kata "Ya!  Aku ni dah gila!".. see!  see!  senang je nak buat dia marah kan?  walaupun bukan itu niatku... cemana x naik darah tu?

So korang dah tau la perangai panas baran aku ni ikot sapa kan... hmmm... Risau gak masa dia masuk spital pasal sesak napas aritu... trus kasitau kat hubby pepagi buta so that hubby kengkonon leh bagi kata2 semangat la... tapi senyap jer mamat tu.. x kol aku pon.  rupanya dia trus kol Parley kat spital tanya keadaan Babah.... menantu mithali la tu kononnyer.. hiiii...

Ingat nak pi spital.... tapi dalam pukul 10am, Parley bagitau Babah x jadik admit.  Doktor soh tunggu result X-ray, darah seme.. kalau ada papa baru dorang kol balik for further check up.  Hopefully x de la masalah jantung ke haper... So, aku pun rilek2 ler... niat di hati nak melawat dia nanti kat rumah.. ye lar.. dah amik cuti pon.  so, tengahari tu, bila aku dah siap2, aku berniat nak kluar pi Tesco beli barang dapur pas tu shoot trus gi tengok Babah. Bila dah siap wangi2 seme, turun bawah tetengok.... jeng jeng jeng....



Dah tercongok hubby kat rumah.. tapi sebab pening kepala dia tido sat.  Dia kata nanti petang sket baru gi Tesco and trus gi tengok Babah... ok lah... Petang tu kami pon shopping kat Tesco.. as usual, Dani yg paling hepi sebab Abah dia ada n dpt jenjalan n naik troli...





Okeh.. sambung citer pasal Babah...


Bila babah sakit ni memasing cuba menahan hati melayan kerenah Babah.  Ye lar... orang sakit ni memacam kerenah.. pas tu orang cakap bila kita dah tua ni perangai kita cam bebudak balik.... ditambah pulak ngan panas baran dia tu.... hmmm.. kami anak-beranak pon leh tahan baran jugak... sebab tu aku kalau gi melawat dia x boleh dok lama... bukan niat nak jadik anak derhaka.. tapi sebab x nak jadik anak derhaka la aku x dok lelama... amik tau dari jauh jer.. tapi idok la sampai x amik tau langsung.... nasib baik dia masih sihat utk uruskan diri sendiri... tapi andai satu hari dia x dpt nak uruskan diri dia sendiri.. aku x keberatan utk jaga dia... ye lar.. esok2 kita pun tua jugak... dulu dia jaga kita, skang tiba masa kita jaga dia pulak.. betul tak?  kalau kita derhaka, esok2 anak kita pulak derhaka kat kita.. nauzubillah.... aku x mo cenggitu.. x mo.. x mo...

Cuma yg paling aku risau, sakit pelupa dia tu... makin menjadi2.  sampai letih jugak nak layan.. hmm.. jangan la aku dpt sakit cenggini.  tapi sian jugak kat dia... bukan x kesian... he's still my father.. walaupun aku x berapa rapat dengan dia.. sebab aku la anak yg paling dajal dalam keluarga.. aku sorang jer yg kena marah sampai bukak silat orang tua tu.... yer.. Babah memang pandai silat.  Babah juga bukan calang2 orangnya...

Babah ada terlibat masa peristiwa 13 Mei dulu... mempertahankan orang melayu... seluruh area Gombak, Selayang, Kepong, Batu 5, Jinjang dan yg sewaktu dengannya kenal Babah... tapi nama glamour nyer Dodok.. Ganas abis la tu nama tu.... Hubby aku slalu diberitahu... ko kawin ngan anak Dodok ker?  Uikss!  Bukan calang2 orang bapak mertua ko tu... jgn memain.... hmmm... ada org pernah nampak dia tumbuk buah kelapa yg masih bersabut sampai pecah... memang baran kan!  pernah jugak dia tepuk tiang letrik sebab marahkan seorang lelaki yg berpangkat Dato' yang sangat megah dengan gelaran Dato' tu... tiang letrik tu senget.... nasib x tumbang.. kalau x, tak de letrik la kejap kawasan tu...

Tapi seganas2 Babah.. Babah sangat.. sangat.. sangat menghormati orang yg lebih tua dari dia... sangat ok!  Itu yg aku puji.. dan dia rajin tolong Mama berkebun, basuh pinggan mangkuk, basuh kain, sidai kain, lipat baju, siang ayam, ikan, sayur etc... dia dah biasa buat keje2 rumah sebab dulu dia hanya bersekolah setakat darjah 6.  Dia jaga Atuk ngan Nenek aku and adik-beradik dia yg lain. 

Hopefully Babah dpt cool down a bit... biar darah dia x tinggi sangat... skang ni kolestrol dia pon tinggi... hmmmm... walaupun kami anak beranak x rapat ngan Babah, tapi kami pon x nak Babah sakit.  Nak Babah sihat dan panjang umur.... so, Babah.. chill okeh!

Along cakap dia tgh sakit belakang.  slalu kalau dia sakit belakang, Babah la yg jadik tukang urutnya... yer.. Babah pon boleh urut orang.. tapi bukan semua orang.. yg rapat jer.... tapi skang ni Babah dh x leh urut.. Along sedey... Along pon.. chill okeh!  pakai je la machine urut kat rumah Mama tu... dah.. x yah emo2.

Hopefully Babah will get well soon.

2 comments:

sabry oppa said...

oppa follow sini...follow oppa balik okey... nice sgt blog ni... blog yg superb! entry yg sgt cool...
selamat berblogging.. Maju Jaye! hehehehe.. nice to meet you...

- shamimie - said...

Thanks oppa.... jap nak follow...

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.