Welcome to our blog
There was an error in this gadget

May 31, 2011

Menjaga lembu.


Kata orang menjaga lembu sekandang lebih mudah dari menjaga anak dara seorang.  Hmm.. Ye ker?  Entah.. tak pernah pulak teman ni menjaga lembu.  Usahkan sekandang.. seekor pon teman x pernah.  Takut babe! 

Tapi teman ada 2 orang anak dara... so... kalau nak prektis.. kena jaga lembu 2 kandang la ek... x pe la.. mekasih jer... memang kengkadang 2 orang anak dara ni bisa membuatkan jantungku terhenti... baru besar ni (sorang 11 thn, sorang 8 thn).. .dah memacam dugaan membesarkan 2 org anak dara nih.  Tapi kalau pk2 balik... teman dulu kekecik lagi noti kot.. hehehe.. so, setakat dorang ni apalah sangat.... bagus jugak ada pengalaman jadik noti dulu.. at least 2 org anak dara ni x leh nak ngelat ummie dia.... ewaahh!

Slalu kalau ummie marah, sendiri mau ingat la... macam pontianak menjerit... satu taman bergegar.... tapi marah x bermakna benci.. marah sebab sayang.. kalau buat x tau jer bukan sayang namanya... bak kata orang tua2 dolu2 – marah anak tangan2kan. (hmm.. marahkan suami cemana ek?  Nak tangan2kan jugak boleh? Ekekeke....).  so, jgnla buat ummie marah.  Abah nyer jarang marah.. tapi kalau sekali marah... tsunami trus seisi rumah! 

Dulu masa teman kekecik x pk seme ni.. tau nak hepi jer… skang dah ada anak2 baru la paham perasaan org tua dulu cemana.... heharap anak2ku x buat la apa yg ummie n abah dia buat dulu…. Tapi so far memang dorang ni boleh diterima la kenakalannyer.. kalau x nakal bukan bebudak la namanya… tul x ? (tapi kalau org tua yg nakal tu maknanya apa ek ?  buang tebiat ? hmm.. agaknya laaa).  Skang ni dunia dah makin advance… penjenayah makin creatif and innovative… tu yang takut tu.  Selagi bebudak tu x de kat umah selagi tu la risau.

Tapi so far all my kids are attached to me n my husband.  They will tell us about their problems, their friends, crushes, etc…. Anak2 dara ku itu will also talk about their baju, tudung, boys, make up.. all girls stuff with both of us…. That’s what I want and that’s what I like.  No matter how garang we are, they’ll always come back to us and we will make them understand why we marah.  They never keep in their heart.  Proud of them.

Yg lelaki plak so far masih terkawal.  Iskandar pon dah tunjuk a lot of improvement.  Dah x ‘batal’ lagi.  Amirul.. macam biasa.. manja… Danial… hmm.. manja abah sorang tu dah mula nak berdiri… tapi bila suruh berdiri malas.  Kalau dia ralit main baru la dia berdiri sendiri.  X sempat lagi nak tangkap gambar dia berdiri.  Insyaallah nanti kalau dpt akan dikongsikan bersama..

Semoga Allah sentiasa lindungi anak2ku.

Aammiiinnnn!!!

0 comments:

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.