Welcome to our blog
There was an error in this gadget

October 23, 2012

When it's time.. it's time...

Assalamualaikum!

Sedang aku asyik dok khusyuk-masyuk buat kerja, tetiba pukul 10.30 am, hubby called cakap Ucu Awang meninggal.  Innalillah... Cam x caya je sebab setahu aku Ucu Awang sangat amik berat tentang kesihatan dia..dan dia x de sakit papa pon... cam.. betul ke ni?  tapi takkan la hubby nak tipu plak kan.  bukan dpt adiah pon kalau tipu.  so, dalam percaya x percaya tu, aku pon tulih email kat bosses mintak cuti nak pi Melaka nak pi visit wife Ucu Awang.. kami pangge Ucu Ya.  Sian Ucu.. dah la x de anak.. mesti sunyi Ucu lepas ni...


12.20 pm – I’m typing this in the car - on the way to Melaka to visit the family.  Sedih.  Sangat sedih.  Ucu was a very understanding and sporting uncle.  He was actually my hubby’s uncle but he’s like my own uncle.  Ucu Ya is also a very friendly aunt.  Never felt odd when I’m with them. 

Was so shocked when I heard that he passed away.  Coz he was a very active man and always took care of his health.  Not so sure what has caused the death but heard that he got a fit before he passed away.   The real story.. not sure.  This month, few of our relative and friends passed away.  Hmm… death… you’ll never know when it comes.  One second, you are laughing with them.. the next second… you’ll never know.. Sangat membuatkan aku insaf.  Banyak betul dosa yang perlukan pengampunan.  Sempat ke x ni? 

1.20 pm - Already in Melaka.  But still looking for Bukit Rambai.  Dok terpusing2.. ada terjumpa Bacang, Mangga.. Rambai x jumpa2.  Finally, lepas benti makan, hubby tanya kat orang kedai tu cemana nak g Bukit Rambai, baru la jumpa jalan yg betul... 

1.40 pm - Sampai umah Ucu Awang.. Nampak je Ucu Ya teruih pi terkam dia dulu.. sian Ucu Ya.  Era, anak sedara Ucu Ya tapi dibela dari kecil oleh Ucu Awang n Ucu Ya sampai la ni, dok tepi jenazah Ucu Awang.  Dok nangih lagi... Ucu Ya pon dok usap2 badan Ucu Awang... ye la.. orang yang paling rapat dengan kita dah x de.. sangat terasa... tempat kita bergantung dah x de... sangat sedih la kan.. tapi nak wat cemana... lambat atau cepat semua akan rasa...



Ucu Ya citer saat2 terakhir Ucu Awang.. sangat romantik dan sangat penyayang.  Dia cam tetau je dia nak pegi.. dia sempat selesaikan semua hutang piutang dia... alhamdulillah... nak senangkan Ucu Ya kalau Ucu Awang dah x de... memang cam tetau je.  Ye la.. Ucu Ya pon x kerja.. at least bila dia x de, dia x nyusahkan Ucu Ya.  how thoughtful kan!

Kalau Ucu Ya merajuk, Ucu Awang pon pujuk la... dia kata "X yah la gaduh ngan saya... Saya dah x de sesapa lagi.. saya ada awak sorang je..".  Menangis lagi Ucu Ya masa citer kat kitorang pasal saat2 akhir Ucu Awang... bergenang gak la ayaq mata aku dengar citer Ucu Ya.

Ucu Ya kata Ucu Awang x sakit.  Dok elok sembang2 ataih katil... Patutnya dorang nak hantar Era p masuk U hari ni.. so, Ucu Ya kata, "Eh! Dah pukul 9 pagi.".  Pas tu Ucu Awang kata, "Awal lagi ni.  ada masa lagi."  Lepas tu Ucu Awang tanya, "Arini ari Isnin ek?  Lambat betul masa berjalan.  Ingat dah ari Selasa.".  Ucu Ya pon tanya sambil bergurau, "Napa?  Apa speselnya ari Selasa?" Ucu Awang kata "Dah lama x berkayuh (basikal)".  Lepas tu dia pon berpaling dari Ucu Ya.  Ucu Ya pon pejam mata .. katanya niat nak tido balik sat tapi tetiba katil terasa bergoyang dan Ucu Awang macam mengeruh.  Ucu Ya tanya "Eh?  Awak ni kenapa?  Jangan la bergurau camni."  Pas tu Ucu Ya tolong pusingkan Ucu Awang so that dia dpt baring telentang.. mungkin lebih selesa.. Ucu Awang dah kurang mengeruh tapi muka dok berkerut2 cam menahan sakit.  Tetiba terasa basah katil.  Rupanya Ucu Awang terkencing.  Baru Ucu Ya sedar Ucu Awang betul2 dok sakit.  Terus Ucu Ya pi panggil jiran untuk mintak tolong.  X lama lepas tu, Ambulans pon sampai dan sahkan yang Ucu Awang dah meninggal.  

Sangat cepat semuanya jadik, memang x sapa sangka Ucu Awang dah x de.  Aku sendiri x dapat bayangkan kalau aku ada kat tempat Ucu Ya.  Jenazah tanam lepas Asar tadi.  Hubby tolong mandi dan kafankan jenazah.  Proud of him.  Lepas sembahyang jenazah kat umah, hubby ikut p kubur.  Aku dok umah je.



Kitorang bergerak dari sana pukul 8pm.  X tunggu untuk tahlil pon sebab kenangkan anak2 kat umah.  Sebelum balik, Ucu Ya kata, dia sedih bukan sebab Ucu Awang meninggal.  She's aware that everyone will die.  But she's not confident to face the loneliness that she'll feel after everyone has left.  Ye la..selalu ada je Ucu Awang.. memana pon Ucu Awang bawak.  especially sejak Ucu Awang pencen 2 months ago, nak pi kedai dekat pon diajak skali Ucu Ya ikot.  Dia kata nak macam masa bebaru kawen dulu... nak spent time together with Ucu Ya.  Hmm...

Sabar la Ucu Ya.  If I were you, I don't think I'll be as strong as you.   Kalau boleh nak elak, memang akan buat apa saja untuk elak.. tapi siapa la kita nak lawan takdir.. Hidup dan mati kerja Allah.  Kita x de kuasa nak halang benda tu berlaku.  

Semoga roh Ucu Awang dicucuri rahmat Allah dan bersama orang2 yang beriman.  Hope Ucu Ya kuat and tabah utk teruskan kehidupan.  Yeah.. I know.. berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.  Tapi, setiap kejadian, pasti ada hikmahnya... Ucu Ya!  Fighting!!!!



Alfatihah untuk arwah...

0 comments:

my slideshow

My Trip

Phuket Trip Slideshow: Shamimie’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Phuket, Thailand was created by TripAdvisor. See another Phuket slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.